Átadták a 67-es gyorsforgalmi út déli szakaszát (sonline.hu/MTI)

A Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es autóút 3,1 kilométer hosszú déli szakasza az ünnepélyes átadás napján Kaposfürednél 2022. december 19-én. A 8 milliárd forintból épült 2×2 sávos, úgynevezett kaposfüredi elkerülő a tervezettnél 4 hónappal korábban készült el.

(Fotó: MTI/Varga György)

 

Másfél évvel ezelőtt kezdték el kétszer kétsávosra építeni a Kaposfüredet elkerülő utat. Az építkezés szimmetrikus pályabővítéssel történt. Ez azt jelenti, hogy nem párhuzamosan építettek kettő sávot, hanem a meglévő út mellé jobb és bal oldalról is kialakítottak egyet-egyet. Aki el szeretett volna jutni a 67-es út már meglévő szakaszára, annak Kaposfüreden keresztül kellett mennie. A helyiek nem örültek a megnövekedett forgalomnak, emiatt több intézkedés is született, hogy lassítsák az arra közlekedőket.

Hétfőtől azonban fellélegezhetnek a fürediek, mert elkészült az új, valamivel több mint 3 kilométeres elkerülő szakasz. Gelencsér Attila, Kaposvár és térségének országgyűlési képviselője az átadó ünnepségen elmondta: nemcsak a kaposfürediek, hanem a térség miatt is nagyon fontos a 67-es út – írja a sonline.hu.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az eseményen elmondta: miután 2017-ben aláírták a Kaposvárt érintő nagyívű beruházási programot – amelynek része volt a 67-es út fejlesztése is – egyik pillanatról a másikra megélénkült a befektetői érdeklődés a városban.

Az átadón elhangzott, jól haladnak a munkálatok az autóút északi, Látrány környéki szakaszán is. Ezért várhatóan egy éven belül Kaposvártól egészen az M7-es autópálya felhajtójáig kétszer két sávon lehet majd haladni.

A másfél évnyi építkezés alatt a munkagépek 132 ezer köbméternyi földet mozgattak meg. Az elkerülő szakasz 7400 köbméter alapréteget kapott és 9800 köbméternyi aszfaltréteggel borították le. A beruházás részeként egy különszintű csomópontot (hidat) is építettek, ahol a gyalogosok és a kerékpárosok tudnak közlekedni. Pántya József útépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója az esemény elmondta: a kaposfüredi Állomás utcánál lévő csomópont le- és felhajtási lehetőséget is biztosít azoknak, akik Kaposvár irányából, illetve a megye székhely felé közlekednek. Pántya József hozzátette: most már korlátozás nélkül lehet használni az utat, azonban a következő hónapokban kisebb munkákat még el kell végezni.