Aszófői Fodor Pince: egy családban 1858-tól napjainkig (veol.hu)

A Fodor család minden tagja a borászatban dolgozik, néhány éve már új feladatmegosztás szerint: Erzsébet és Dorina a kereskedelemmel és a marketinggel foglalkozik, a családfő, Gyula a szőlőt viszi, Gábor pedig a pincében történő munkákért felel. Ő idén a hegyközség legjobb fiatal borásza címet is megkapta.

“Családunkban hagyománya van a borászkodásnak. Egészen 1858-ig tudunk visszamenni az időben, mert ekkor készült el a család pincéje itt az aszófői vörösmáli pincesoron. Én már beleszülettem ebbe, hiszen a szüleim is foglalkoztak szőlővel és borral, de sokáig csak kicsiben csináltuk”

– mondta el a veol.hu-nak Fodor Gyula.

Először a pincegazdaságnak adták el a bort, később már borozóknak értékesítettek. Kifejtette: eleinte a szőlőt vásároltak, de folyamatosan növelték a területeinket, és mostanra a bor nagy része saját termelésű szőlőből készül. Most kilenc hektáron gazdálkodnak, és szívesen fejlődnének még tovább, de annyira elszálltak a földárak, hogy azt lehetetlen kigazdálkodni.

“Pedig nagyon jó, hogy nagyobbrészt a saját ültetvényeinkről dolgozzuk fel a szőlőt, mert így tudunk a legjobb időpontban szüretelni, és nagyon odafigyelünk a művelésre, a növényvédelemre”

– teszi hozzá Fodorné Sárvári Erzsébet, aki szülei mellett nőtt bele a borászkodásba Szentbékkállán, és a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán lett borász. Később egy termelőszövetkezet borászati ágazatában dolgozott, majd férjével együtt kezdte a közös gazdálkodást.

“Eleinte én sem akartam a borral foglalkozni, aztán az érettségi után mégis a Corvinus Egyetemre jelentkeztem, és én is borász lettem. Elragadott a szakma, de utána még végeztem kereskedelem–marketing szakot is, ami, úgy érzem, jó döntés volt. Gáborhoz jobban passzol a szőlészkedés-borászkodás, én az értékesítésben, a borkóstolókon vagyok ügyesebb”

– fogalmaz lányuk Fodor Dorina. Kifejtette: gyerekként az látták, hogy az osztálytársaknak szabad az egész nyár, ők meg folyton a szőlőben dolgoznak. Hozzátette, azért jó volt látni az elismerést és a díjakat, amit a szülei a borokkal nyertek.

A családi munkamegosztás 2018-ban állandósult, amikor Gábor bejelentkezett a pincemunkák irányítására.

“Amióta elmélyültem a borászkodásban, néhány dolgon változtattam, ami nekem jobban tetszett, a saját ízlésemre formáltam. Szeretnék még sok mindent elérni, vannak komoly terveim, bár néha édesapám rám szól, hogy ébredjek fel. Azért mindig közösen tervezünk, mindent megbeszélünk, és együtt hozzuk a döntéseket”

– fejezi be Fodor Gábor.

Idén a Vinagora borversenyen olaszrizlingjükkel aranyat hoztak el a nemzetközi mezőnyben.

Azt mondják, hogy az utóbbi időben rengeteget fejlődött a borkultúra. A borfogyasztók a piros édestől eljutottak a tudatos vásárlásig, szívesen járnak borkóstolókra, és kérdezni is mernek.