Anyagi erő is segíti Sármellék közösségeinek aktivitását (InfoRégió)

A lakóhely nem csak hajlékot és otthont jelent az embernek, hanem településhez való kötődést is, aminek erőssége a közösségbe tartozás érzésétől függ. Sármellék önkormányzata sokat tesz ezen szálak erősítéséért rendezvények szervezésével, segítve a civil szervezetek működését, hozzájárulva mindezzel a közéleti aktivitás további élénkítéséhez. Igyekeznek ehhez anyagi forrásokat biztosítani.

Egy település élhetőségét nem csak az építkezésekkel való fejlesztések viszik előre, mindemellett nagyon fontos, hogy a közjó javára a szellemi értékek is érvényesüljenek – mondta el az InfoRégiónak Horváth Tibor polgármester.

Ezt előtérbe helyezve céloztak meg újabb pályázati forrást, most már elmondható, hogy sikerrel: konzorciumvezető szerepben a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó Szentgyörgyvárral együtt nyertek 20 millió forintot (TOP – 5.3.1-16-ZA1) közösségfejlesztő, helyi identitást erősítő programsorozat rendezéséhez. Az összeg a két településen külön szervezésben 3 év alatt használható fel, Sármelléken az első eseményt a napokban meg is tartották, sikere alapján pedig már hagyományteremtésként is számon tarthatják.

A tavasz óta a járványhelyzet miatt a megszokott programjainkat sajnos el kellett hagyni, a hiányérzet újdonsággal való betöltése felettébb jól sikerült

– újságolta örömmel a polgármester, s beszélt az új program részletekről is:  A cél az volt, hogy összehozzák a helyieket, közösségi aktivitást növelő családi napot hirdettek meg. Volt is érdeklődés, amit már azon le tudtak mérni, hogy a fő attrakciót jelentő főzőversenyre 17 csapat nevezett. Az események szabadtéren zajlottak, a helyszín az általános iskola udvara volt. A bográcsok, kondérok köré családok, baráti társaságok, intézményi kollektívák álltak. Szomszéd porták találkozóját is jelentette ez az esemény, képviseltette magát Szentgyörgyvár, delegáltjaik ugyancsak részesei voltak a nagyszabású gasztronómiai bemutatónak, ahogy az önkormányzat, úgy az övék is állított főzőcsapatot. Az egész napos rendezvény a vendéglátás mellett színes programokkal kínált kellemes időtöltést, szólva minden korosztályhoz. A gyermekek légvárat foglalhattak el, ügyességi versenyekbe lehetett nevezni. A hangulatot helyi művészeti csoportok fellépése pezsdítette.

További újdonságokkal igyekeznek előjönni, tervezik az elszármazottak találkozóját, egyebek közt Sármellék történelmi múltjának bemutatását kiállítás rendezésével, érdemben kihasználva a pályázat témakörével kapcsolatos lehetőségeket. Merítenek a múltból is, ennek megjelenítésére is nyert támogatást Sármellék a Hungarikum 2020 pályázaton, 4 milliós összegben. Felhasználásáról a polgármester elmondta, hogy településtörténeti kötetet fognak megjelentetni, melyben Sármellék II. világháború utáni élete lesz feldolgozva. A korábbi időszakról van helyi kötet, a 20-21. század azóta eltelt évtizedei mintegy 200 oldalon fognak megjelenni.

A történelmi léptékben rövidnek számító időszak is bővelkedik olyan változásokban, amiket érdemes összegyűjteni. Sármellék természeti környezeti és társadalmi szempontból is frekventált község a balatoni turizmus egy háttértelepüléseként, a Kis-Balatonnal való szomszédságával, a volt szovjet katonai bázissal, annak mai maradványaival, az ipari park kiépítésével, a működő repülőtérrel és így tovább. A település változásainak folyamata, értékeinek bemutatása jelenik meg dokumentumokkal. Felkért szerzővel már készül a munka, a kötet bemutatójára várhatóan a tavasszal kerülhet sor 

mondta el Horváth Tibor.