Alga-ügy: kedden végigszemlézik a Balatont

Ma újabb bejelentés érkezett Balatonfenyvesről a partközeli vízben észlelt algavirágzásról az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Balatoni  Limnológiai Intézetébe, amelynek hajója július 21-én, kedden végigmegy a tavon, és mintát vesz a jelzett algavirágzás területéről is – közölte Draskoczy Eszter, az ÖK PR vezetője a hirbalaton.hu-val. Kedd estére már lesznek előzetes eredmények.

A kutatók kérik, aki algavirágzást tapasztal a tó bármely részén, jelezze a draskoczy.eszter@okologia.mta.hu email címen.

A Nemzeti Víztudományi Program irányító testülete már tavaly szeptemberben közleményt adott ki arról, hogy a nyár végi algainvázió arra figyelmeztet, nem halogatható tovább a Balaton kutatásának megújítása. Ugyan a tavalyi algásodás óta több kutató bázis – köztük a tihanyi – kért pénzt algakutatásokra, leginkább egy mielőbbi pontos monitoring rendszer létesítésére, a hirbalaton.hu információi szerint eddig senki nem jutott állami forráshoz a célra.

A meglévő és lehetséges eszközökkel és módon így is teszik a kutatók dolgukat. Az ÖK tájékoztatása szerint a tihanyi limnológia vízmintáinak előzetes vizsgálati eredményei már kedden meglesznek, amit közzé is tesznek.

.

Miért kell tudnunk naprakészen milyen és mekkora az algásodás? 

A kérdés azért is fontos, mert bizonyos algák emberre ható toxinokat is termelhetnek, amely mennyisége az algásodás függvényében gyorsan változhat, ugyanakkor a Balaton körüli kormányhivatalok illetékes szakemberei csak havonta egyszer nézik a Balaton vízminőségét – nyilatkozták a napokban az MTI-nek.

Vörös Lajos, a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet professzora a hirbalaton.hu-nak korábban azt nyilatkozta, ha az algabiomassza értéke meghaladja a WHO szerinti 75 mg/köbméter értéket (a szigorúbb magyar előírások szerint 50 mg/köbméter ez a határérték), és ez javarészt cianobaktériumoknak köszönhető, akkor már nem tanácsos a vízben fürdeni, mert bőrallergiás reakciót válthat ki az érzékenyebb embereknél. A balatoni algák összetételében a tavalyi nyár végi invázió alatt nem a cianobaktérium dominált, hanem a fecskemoszat.

.

A Balaton kotrásáról

Az eredeti tervek szerint jövőre kezdődtek volna meg a Balaton kotrási munkálatai. Egyebek közt az ehhez szükséges ipari hajók elhelyezéséhez lett volna szükség a nagy tiltakozást kiváltó ipari kikötőre. A meglévő kotrókapacitásokkal már ma megkezdték a munkát Balatongyöröknél a vízminőségi havária-helyzet elkerülése érdekében – írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a közleményében.

Az OVF tegnap III. fokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el a Balatonon a vízben mért magas foszfortartalom miatt, ami kedvez az algásodásnak.