Alapkőletétel a gyenesdiási általános iskolánál (Keszthelyi TV)

Letették kedden a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola fejlesztésének alapkövét. A pályázatból megvalósuló mintegy 1,5 milliárdos beruházás során tornacsarnokkal, táncteremmel, új tantermekkel és szaktantermekkel bővül az oktatási intézmény. Így várhatóan 550 gyermek oktatására lesz lehetőség a nagyközségben. A munkálatok már elkezdődtek, a kivitelező cégnek 310 munkanap alatt kell befejeznie az építkezést.

 

A jelenlegi iskola épülete mögötti területen fog felépülni a 20×40 méteres sportcsarnok, mely az iskolások tornaórái mellett községi rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. E mellett egy táncterem is megvalósul, valamint hat új tanteremmel és szaktantermekkel is bővülni fog az intézmény.

A kivitelezési munkák megkezdésének ünnepélyes megnyitásán Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, több településről is járnak a Kárpáti János Általános Iskolába, így mindenképpen szükséges annak fejlesztése. A pályázatból megvalósuló mintegy 1,5 milliárd forintos beruházás ezért térségi szinten lesz jelentős.

„A település egy régi vágya válik valóra, amikor megépül a tornacsarnok, és nagyon fontos, hogy a projekten belül lehetőség nyílt eszköz beszerzésre. Informatikai eszközök, bútorok beszerzésére és a pedagógusok is túl lesznek egy módszertani képzésen. Én azt gondolom, hogy ez így együtt meghatározó a település és a térség jövője szempontjából.”- idézi a Keszthelyi TV a polgármester szavait

Az eseményen Gál Lajos elmondta, Gyenesdiás már eddig is bebizonyította, hogy minőségi módon lehet ott élni. Az óvoda, a bölcsőde és az orvosi rendelő felújítása mellett az iskola is már korszerű eszközökkel várja majd a diákokat és a pedagógusokat. Hangsúlyozta, a beruházás egy komoly mérföldkő a település életében, hiszen ilyen mértékű munkálat korábban még nem valósult meg.

Az ünnepélyes alapkőletétel keretében elhelyezték az udvaron az időkapszulát, mely helyi és megyei újságokat, valamint tervrajzokat tartalmaz. A kivitelező cégnek 310 munkanap áll rendelkezésre, hogy befejezzék a projektet, így várhatóan 2021 novemberére készülnek el. A munkálatokat már megkezdték.

„A projektnek az első elemeit kezdtük el. Itt az alapok kitűzése, illetve a földmunkák kezdődtek meg, úgyhogy felvonultunk a területre. Illetve a kollégáim kiszámolták, illetve elkezdték az alapnak az építését.” – mondta el Galina Beáta a kivitelező cég ügyvezetője.

A projekt keretében a tantermek is meg fognak újulni. A munkálatok során minden biztonsági intézkedést megtettek a szakemberek, így az első félévet az intézményben tölthetik a diákok. A második félévben valószínűleg Vonyarcvashegyen és Keszthelyen helyezik el a tanulócsoportokat.