Adventi wellness, hotelkarácsony: foglaltak a somogyi szállodák (sonline.hu)

Hónapokkal ezelőtt lefoglalták a legtöbb somogyi szálloda szobáit a turisták az év végi ünnepekre. Ilyenkor nem csak a szálláshelyek telnek meg, de a téli Balaton is sokakat csábít kimozdulásra.

Már-már szokás, hogy a karácsonyt és a szilvesztert nem otthon töltik az emberek, hanem egy szállodában vagy panzióban. A sonline.hu az ünnepi foglalásokról érdeklődött.

– Ahogy elindult a tanév, elkezdtek foglalni nálunk az év végi ünnepekre – mondta Kiss Annamária, a zamárdi Hotel Wellamarin marketing vezetője. – Két héttel ezelőtt már a szobák kilencven százalékát lefoglalták. Október közepéig előfoglalási kedvezményt biztosítottak, így viszonylag gyorsan kialakult az ünnepi létszám.

– Két-három éjszakára érkeznek a vendégek általában, de akad olyan is, aki öt éjszakára foglal – mondta Kiss Annamária. – Családok kisgyermekkel karácsonyra, szilveszterre jönnek, a két ünnep között viszont kevés gyermek van a szállodában.

A siófoki Hotel Panoráma szenteste és karácsony első napján is zárva tart, az első vendégek december 26-án érkeznek. – Ettől a naptól kezdve újévig telt házzal üzemelünk – közölte érdeklődésünkre Góz Zsófia, a szálloda értékesítője. – Augusztus óta érkeztek a foglalások és november közepére el is fogytak a szabad szobák.

Ide is két-három napra érkeznek a pihenni vágyók, idén a két ünnep között csak magyarok szállnak meg a létesítményben. – A két ünnep között a gyermekesek választották szállodánkat – mondta Góz Zsófia. – Szilveszterre többnyire párok, baráti társaságok foglaltak.

A szentestén a balatonlellei BL Yacht Club sincs nyitva, karácsonykor viszont már a wellness és a jégpálya is kinyit. Szállóvendégeket pedig csak karácsony után fogadnak. – Szépen alakul a vendégsereg – mondta lapunknak Tóth Balázs ügyvezető. – Már majdnem telt házasak vagyunk.

A megye déli részén is mozgalmasan telik az év vége: a csokonyavisontai Korona Panzióban gyakorlatilag egy gombostűt sem lehet majd leejteni szilveszterkor. – Egy hónapja az összes szobát eladtuk többségében magyar családoknak – tudtuk meg Katz Zoltán tulajdonostól.

A szállásadók egyöntetű véleménye, hogy tudatosabban foglalnak a vendégek szállást az év végi ünnepekre.

Külföldön is menő

Kezdenek beérni azok az erőfeszítések, amelyeket a vendéglátók tesznek azért, hogy négy évszakos legyen a Balaton.

– A Balatoni Kör tagok mindegyike arról számol be, hogy a hétvégék s az éttermi forgalmak már szépen alakulnak – mondta Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke. – Sőt, idén egyre több a külföldi vendég, aki télen jön el hozzánk.