A Zala megyei Nagyrécse látja el az országot áfonyával (kanizsaujsag.hu)

Nagyrécséről látják el Magyarország teljes áfonyafogyasztási igényét. Ezt Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő mondta a Hivekovics Családi Gazdaság számítógép-vezérelt hűtőházának avatásán. Az 1600 m2-es új épületben 1100 tonna gyümölcsöt lehet szakszerűen tárolni- számol be a kanizsaujsag.hu.

Újabb fejlesztéssel bővült a Hivekovics Családi Gazdaság. Az időjárási körülményekhez mindig jól alkalmazkodó CRAVO-ház után most egy, a legmodernebb technológiával felszerelt hűtőházat adták át a Kisrécse melletti birtokon. Ennek a beruházásnak is köszönhető, hogy Magyarország áfonyanagyhatalmává vált a dél-zalai vállalkozás.

– Óriási büszkeséggel tölt el bennünket, hogy öt éven belül idáig eljutottunk. Idén elkezdtünk a SPAR-ral is dolgozni, ez volt az utolsó olyan nagyobb áruházlánc az országban, ahova nem mi szállítottuk a bogyós gyümölcsöket. Az áfonya lett a vállalkozásunknak a húzóterméke, az áfonya miatt minden áruházba bekerültünk – idézi a kanizsaujsag.hu Hivekovics Ákost, a gazdaság tulajdonosát.

A családi vállalkozás mintegy 60 hektáron foglalkozik szamócával, áfonyával és körtével. Az öt év alatt elért példátlan siker kulcsa – egyebek mellett – a piaci rés megtalálása, valamint a Mura-program és a magyar kormány támogatása volt. –Nagyon fontos, hogy olyan termésbiztonságot produkáljunk, ami a mai, 21. századi fogyasztói és kiskereskedelmi igények számára egy folyamatos alapot, folyamatos ellátást jelent. S bizony, miután gyümölcsöt termelni az évnek bizonyos meghatározott szakaszában lehet, de a fogyasztók ma már az év mind a 12 hónapjában szeretnek a gyümölcsökhöz hozzáférni. S azt, hogy ezt meg lehessen valósítani, hogy ezt mezőgazdasági oldalról el tudjuk látni, ahhoz ilyen fejlesztésekre van szükség – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár.

 

A Hivekovics Családi Gazdaság a területük csaknem felén, összesen mintegy 30 hektáron foglalkozik bogyós gyümölcsök termesztésével.