A világörökség része lehet nyolc Balaton-felvidéki helyszín (veol.hu)

A hagyományos tavaszi nyílt nap keretében rendezték a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség-várományos helyszín projektnyitó ünnepségét is a Folly arborétumban.


Az eseményen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy hazánk 1985-ben csatlakozott ahhoz az UNESCO-egyezményhez, amelyben vállalja, hogy az épített és természeti környezetet megóvja, támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyek a kulturális örökség védelmét jelentik. 2011-ben az alaptörvénybe is bekerült mindez.

– Nagy öröm, hogy olyan fejlesztés elindításán vehetünk részt, amely az egész Balaton-felvidéket segíti. Veszprém megye 3-as számú választókörzetének három települése részesülhet több mint egymilliárd forint támogatásban. Szigliget, Badacsonytomaj és a Folly arborétum fejleszthet. A világörökségi pályázatokkal jó célt szolgálunk. Amellett, hogy óvjuk környezetünket, turisztikai szempontból is jelentősek, hiszen a területen a turizmus meghatározó része az életünknek, de a magyar gazdaságnak szintén – mondta Fenyvesi Zoltán. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke vallotta: abban bízik, hogy a fejlesztésekből a világörökségi cím felé vezető úton egy szerves együttműködés is kibontakozik majd, összekapcsolódnak a projekt elemei.

Fekete-Páris Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács gazdasági igazgatója elmondta, hogy a világörökségi kultúrtáj turisztikai fejlesztési projektet egy éve elkezdték, de most szerették volna bemutatni a már megvalósult eredményeket is, például a Folly arborétumban, ahol több fejlesztés megvalósult már a projekt keretében.

– Nyolc helyszín közel hárommilliárd forintot áldozhat a projekt keretében a fejlesztésekre. A Folly arborétumban elkészült a látogatóközpont, ahol a borhoz, szőlőhöz, azok gasztronómia szerepéhez kapcsolódó kiállítás nyílik majd. Több szabadidős attrakció fejlesztése is megvalósult – mondta Fekete-Páris Judit.

A projektindító után Fódi Ákos atya megáldotta a látogatóközpontot és a Szent Antal-szobrot, amely megújulva kerül vissza mintegy 15 év után a ház homlokzatára.

Folly Réka elmondta, hogy a náddal fedett fogadóépület és a látogatóközpont felújítása a projekt két fő eleme, de a kert felsőbb részeiben elkészült egy magasított ösvény is, amelyről csúszdával lehet lecsúszni. Az emelt ösvény pedig, amely 50 tengerparti mamutfenyő közé épült, kerekesszékkel és babakocsival is bejárható – írja a veol.hu.