A vendéglátás aranykora elevenedett meg a Krúdy-napon (sonline.hu)

A magyar vendéglátás aranykorát, az 1920-30-as éveket idézte az idei Krúdy-nap Siófokon, ahol a gasztronómiai versenyben résztvevő diákok is ennek megfelelően alkottak a tankonyhán. A fiataloknak a főztjükkel egy olyan világot kellett megidézniük, amilyet a fekete-fehér filmkockákról talán ők is ismernek. Azt a kort, amikor a vendég nemcsak az ízek, hanem a hangulat kedvéért járt vendéglőbe. 

Az 1920-30-as évek, a vendéglátás hazai aranykora ma is példaértékű a szakma számára. Kiemelkedő szakmaiság jellemezte azt az időszakot – mondta a Krúdy-napon Csapody Balázs, az esemény fővédnöke, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, aki zsűrielnökként is értékelte a fiatalok munkáját – tudósít a sonline.hu.  A szakember kifejtette: öröm volt nézni, ahogy egymásra talált a vendéglős, a vendéglátásban dolgozó és a közönség. Ez a példaértékű szakmaiság sajnos teljesen megszűnt abban az időszakban, amikor a vendéglátást leegyszerűsítették. Most ismét tapasztalható a vendéglős és a közönség egymásra találása, de nagy a lemaradás, amit be kell hozni – fogalmazott. Csapody Balázs arról is beszélt, hogy a vendéglátós oktatás reformja is küszöbön áll, az akadémia dolgozik a képzés megújításán. Ennek a frissítésnek lenne az egyik terepe a siófoki Krúdy, ahol kifejezetten az elit szakácsképzés irányába mozdulnának el.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt, hogy a diákok mellett a tanáraikra is koncentrálnak, szeretnék a meglévő oktatókat tovább képezni és újakat bevonni, akik a hagyományokra alapozva a 21. század gasztronómiáját képviselik.

Az esemény megnyitóján Witzmann Mihály országgyűlési képviselő kifejtette: a Krúdy komoly lehetőségek előtt áll, hiszen sokszínű képzést kínál és nyitott a fejlődésre. Ez azért fontos, mert jól képzett munkaerővel tudja ellátni a minőségi gasztronómia és az egész éves nyitva tartás mellett elkötelezett balatoni vállalkozásokat.