A város napja alkalmából kitüntetéseket adtak át Keszthelyen (zaol.hu)

Átadták Keszthely kitüntetéseit, elismeréseit a városnapon. A díszpolgári címet idén posztumusz a nemrégiben elhunyt dr. Ifi Ferenc orvosnak, képviselőnek ítélték.  Az ökumenikus istentisztelet után a résztvevők arra emlékeztek a Fő téri templom falán elhelyezett tábla megkoszorúzásával, hogy a II. világháború idején, 1943. június 3-án Jézus Szentséges Szívének ajánlották fel Keszthelyt az akkor élők.

A Fő téren rendezett ünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő kiemelte, Keszthely gazdasági ereje lényegesen nagyobb, mint általában egy 20 ezres kisvárosé – tudósít a zaol.hu.  Ez fakad történelmi múltjából, illetve a 40 ezres térség összehangolt fejlesztéseiből. A politikus emlékeztetett, jövőre elkészül az M7-es gyorsforgalmi bekötés Fenékpusztáig, utána közvetlenül megkezdik a zalaegerszegi út fejlesztését, így Keszthely közvetlen közúti összeköttetésben lesz Budapesttel és Ausztriával is, aminek máris látszik a hatása a befektetői érdeklődésben. Emellett stratégiai jelentőségűnek nevezte a sármelléki repülőtér fejlesztését, ami kormányzati szerepvállalással megkezdődött.

Manninger Jenő szólt arról is, a közeljövőben nagyszabású turisztikai beruházásokra készülnek Keszthelyen, köztük a Balaton-part és a Festetics-kastély további jelentős fejlesztésére. A jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban pedig mintegy nyolcmilliárd forint juthat a településnek, amiből a belső városrészek megújítását tervezik.

Nagy Bálint polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, a várost is nagy próbatétel elé állította a járvány, „de álltuk a sarat, és együtt túljutottunk a nehézségeken”, fogalmazott.

Ahogy minden rosszban van mindig jó is, megtanultunk teljesen új helyzetben élni, odafigyelni egymásra, meglátni a másik ember szükségét, összefogni és segítő közösséget alkotni. A pandémia rádöbbentett, nem élhetünk elszigetelten, csak a saját igényeink szerint, mert egy közösség vagyunk és felelősek egymásért.

– fogalmazott a városvezető. Nagy Bálint a város gazdag kulturális, természeti és épített örökségeit, hírességeit sorolva leszögezte: Keszthely egy csodálatos, ihletet adó település, ahol jó élni, alkotni, tanulni, családot alapítani, amit először gróf Festetics György fogalmazott meg, a ma nemzedékének pedig az a feladata, hogy gondoskodjon ennek az üzenetnek az időtállóságáról.

A város napján átadták Keszthely díjait, kitüntetéseit Mikla Gabriellának, Tarpál György Gábornénak, a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertnek, Kövi Andreának, Siszler Katalinnak, dr. Horváth Istvánnak, dr. Ambrus Gézának, a Család-iskolának és dr. Husvéth Ferencnek. A díszpolgári címet idén posztumusz dr. Ifi Ferenc orvosnak, önkormányzati képviselőnek ítélték.

A sportdíjak átadása után kihirdették a Város tortája verseny eredményét. Hagyományos kategóriában a Sütibolt cserszegi fűszeres-mandulás, a mentesek mezőnyében pedig a Pille süti gesztenye fasor tortája nyert, különdíjat kapott a Jordanics cukrászda és a Korzó Café.