A Vad Balatonról vallanak az alkotók

Még év vége előtt képernyőre kerülhet a Vad Balaton, Bagladi Erika és Mosonyi Szabolcs természetfilmje. Az 51 perces alkotás már elkészült filmkockái az előttünk álló két aktív évszak felvételeivel kiegészülve mutatják be a Balaton vizes élőhelyeit, az itt élő emberek és a táj kapcsolatát. 

A Vad Szigetköz és a Vad Kunság után ismét egy vizes élőhely maradandó értékeinek bemutatásához nyújt támogatást a Magyar Média Mecenatúra Program keretében  a Médiatanács. A sekély vizű tó, a partokat kísérő vulkáni kúpok, a mészkőhegységek barlangjai, a mocsarak és a hegyvidéki patakok olyan kincseket tárnak elénk, amelyek csak erre a változatos vidékre jellemzők.

A forgatókönyvhöz éveken keresztül gyűjtötték az ötleteket az alkotók, majd a támogató szervezet pozitív döntését követően tavaly kezdték el a munkát. A film négy évszakot ölel át, az első jeleneteket akkor forgatták, amikor a tavaszi olvadással elindultak a vizek a hegyekből és a halvány tavaszi napsugarak elkezdték kiolvasztani a Zala folyót és a a Kis-Balaton kisebb-nagyobb csatornáit a jég karmaiból.

A szerkesztő- producer és a biológia-földrajz szakos tanárból lett rendező-operatőr munkáját különböző területek szakértői segítették hozzáértésükkel, ötletekkel, olykor saját munkájukat is felajánlva. Így kapcsolódott be a munkába az erdész, a vadász, a természetvédelmi szakember, a halászati szakember, a geológus, a horgász, a vízügyes és a helyi lakosok.  Az eredeti elképzelések mindaddig tűntek megmásíthatatlannak, amíg nem támadtak újabb, látványosabb képi világgal kecsegtető ötletek.  Így kerültek például vágóasztalra a tihanyi kockás siklók, az ívó küszök, az őket hajtó balinok, vagy a nevető harmadik, a fiókáinak élelmet gyűjtő csér.

A mostanra 120 percnyire duzzadt elővágott nyersanyag (maga a forgatott anyag eddig 50-60 óra) elkészítése során az alkotók maguk is szimbiózisban éltek a Balatonnal, amely nem csupán tájképileg nyűgözte le őket; mint mondják csodálatra méltó a táj és az itt élő emberek kapcsolata, az az erős érzelmi töltés, amivel megélik a mindennapjaikat e vidék lakói. A KisBalaton, a Nagyberek, a Tapolcai-medence, Tihany vagy Fonyód nem elsősorban a napi munkát jelentette számukra, sokkal inkább a megérkezés érzését nyújtotta, nyújtja a stábnak. A folytatásban is számos izgalmat tartogat még a forgatás, mire a garda, a vidra, a vadmacska életének apró momentumai, vagy éppen a süllőívás pillanatai önálló történetekké kerekednek, hogy egymáshoz kapcsolódva valódi alkotássá formálják a filmet.

Az alkotók kiemelték a zeneszerző szerepét, akivel az előző két rész elkészítése során is együtt dolgoztak. Mint mondják, Mátyás Attila Merkaba népzenei elemeket is megcsillogtató aláfestő zenéje elengedhetetlen kísérője az akció-jeleneteknek.

A magyar gyártásban, magyar finanszírozásban készült alkotás iránt máris van érdeklődés külföldről. Egyebek között az olasz RAI a Vad Szigetköz és a Vad Kunság kedvező fogadtatása után jelezte, hogy vevő lenne az újabb epizódra. Itthon a médiapartner a Duna Médiaszolgáltató, amely elsőként mutathatja be az alkotást.

(08:35)