A tervek szerint 2021-től működik a Balatoni Ökomúzeum

Jövőre elkészülnek a tervek, két év múlva pedig megkezdheti működését a Balatoni Ökomúzeum. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezetének részvételével benyújtott Culturecovery nemzetközi projekt előrehaladásáról a BFT legutóbbi ülésén tartottak beszámolót Siófokon.

Dr. Némethy Sándor, aki a Balatoni Ökomúzeum tervezését vezeti, a hirbalaton.hu-nak így foglalta össze a projekt lényegét:

„Az ökomúzeum ötlete az 1970-es években született meg Franciaországban. Ez a hagyományos múzeumoktól alapvetően abban különbözik, hogy kultúrtájra alapozott, és közösségi összefogással valósul meg. A térség látnivalóit rendszerbe foglalja úgy, hogy a kulturális örökség minden elemét megőrzi, múzeumpedagógiai módon összekapcsolja a helyi elemeket, és a helyi termékeket egy rendszerben értékesíti. Tehát ellentétben a jelenlegi gyakorlattal, a régió értékeit nem egyenként, önállóan mutatja be, hanem egy komoly rendszerbe összefoglalva, minőségileg új információt, új oktatást, regionális fejlesztési lehetőségeket, helyi termék és közösség fejlesztést garantál, ami egy fenntartható turisztikai termék.”

A szakember arra a kérdésre, hogy mikor kezdheti meg a működését a Balatoni Ökomúzeum, azt válaszolta: „Remélem, hogy 2021-től már összeáll és működőképes lesz ez a rendszer, ami csak kezdetnek tekinthető, mert folyamatosan fejleszteni kell majd. A balatoni, a 8500 négyzetkilométeres tervezett területével a világ legnagyobb ökomúzeumának számíthat, de itt természeti határokat kell vonni, nem politikait vagy közigazgatásit.”

 

Gyógynövény hasznosítási hálózat létrehozása is szerepel a tervekben

A tájékoztatóból kiderül, hogy a tervek része egy gyógynövény hasznosítási hálózat létrehozása is Zánkai Gyógynövény-völgy központtal. Az ökomúzeum kedvező közösségi hatásai pedig így néznek ki:

–        növeli a szociális kohéziót,  erősíti a helyi és regionális identitástudatot,

–        elősegíti a környezettudatos életmód elterjedését,

–        az ökomúzeumok révén új munkahelyek jönnek létre,

–        elősegíti a tradicionális kézműves szakmák újraélesztését,

–        serkenti a biogazdálkodásra való áttérést,

–        elősegíti a helyi termékek előállítását és értékesítését,

–        a turisztikai attrakciók rendszerbe foglalása és diverzifikációja révén csökkentheti az egy desztinációra nehezedő turisztikai terhelést,

–        jelentős jövedelmet generál,

–        növeli a vidék lakosság-megtartó képességét.