A térség kulturális és turisztikai fejlődéséről volt szó Balatonedericsen (tvkeszthely.hu)

Térségünk kulturális és turisztikai fejlődésének egyik záloga a pályázati forrásokból elnyerhető támogatás. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően számos infrastrukturális pályázat hoz forrást Veszprém megye és a Balaton vonzáskörzetébe. A beruházásokról sajtótájékoztató keretében számolt be Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Papp János polgármester Balatonedericsen a közelmúltban.

 

Számos olyan beruházás valósult meg Keszthely körzetében, amelynek forrása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhető. Ezekből a sikeres pályázatokból a települések különféle létesítményeiket, így például tájházaikat, fesztiválhelyszíneket, egyéb épületeiket újíthatták fel.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta: több település nyújtott be olyan pályázatokat, amik sikerrel jártak az elbírálás során. Két fajta támogatási program állt rendelkezésre: az egyikből a rendezvényszervezést, a másikból az infrastrukturális beruházásokat támogatták. Így folytatta: “Itt hárommilliárd forint értékben tudtunk kiírni pályázatot 2023-ra megvalósuló infrastrukturális beruházásokkal. Összességében a régióból 18 település pályázott sikerrel. Ez nem csak a Balaton északi partját jelenti, és nem csak a Veszprémhez közel eső településeket, hanem nyugat felé, például Keszthelyt. Dél felé pedig Marcalit is, akik egy-egy kisebb beruházást tudnak megvalósítani, vagy egy nagyobb beruházáshoz tud a Zrt. valamilyen hozzájárulás biztosítani.”

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a turizmus kiemelt szerepe kapcsán elmondta: hamarosan mintegy negyven szálloda újul meg, valamint több ezer magánszállás is támogatást kapott a kormánytól. “Szükséges volt, hogy a kormány beavatkozzon és a vidéki Magyarországra legalább annyi szálláshelyet hozzon létre támogatások útján, mint amennyi Budapesten épül. A Kisfaludy program elindult 2017-ben és most érett be az elmúlt négy év munkájának a gyümölcse. Esztergomban átadtuk már az első szállodát és ebben az évben, meg a következő években nagyjából Budapesttel azonos mennyiségű új szállodai szoba fog létrejönni a vidéki Magyarországon, négy- és ötcsillagos kategóriában” – ismertette.

Papp János polgármester a helyi fejlesztésekről ejtett szót. Kiemelte az idei évben megújult balatonedericsi, immár ötcsillagos minősítéssel rendelkező strandot. Hozzátette: “Az elmúlt két évben is nagyon sok pénzt nyertünk – összesen 56 millió Ft nettó összegben -, amiből a strand legfontosabb fejlesztését végre tudtuk hajtani. Emellett most az Európa Kulturális Fővárosa pályázaton is indultunk.”

Az elnyert támogatási összegnek köszönhetően a tájház udvarát és fűtésrendszerét közel húszmillió forintból sikerült felújítani, amelyre négy településsel, konzorciumi konstrukcióban pályáztak.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.