A támogatott balatoni kikötőfejlesztések új mólói megnyílnak mindenki előtt?

A balatonkenesei és a többi, egyre szaporodó kikötőfejlesztések okán a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) megkérdezte a hirbalaton.hu, hogy a célra szánt 4,5 milliárd forintos keretből hányan nyertek támogatást, hol tartanak a megvalósítások, és a kikötőfejlesztések mindegyiknél megvalósult-e a bárki számára megközelíthető móló? A pályázati kiírásokban szabadkikötő kialakításokra lehetett támogatást nyerni, sétányszerű, akadálymentes móló-kiépítésekkel (ld. fotó).

 

A kérdéseinkre az MTÜ sajtóosztályáról érkezett válasz így hangzik:

A Magyar Turisztikai Ügynökség által, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Zrt. bevonásával közösen meghirdetett Kisfaludy Balatoni e-kikötő fejlesztési konstrukció keretében 4,5 Mrd forint támogatással összesen tíz kikötő létesítésére, fejlesztésére nyílt lehetőség.
A támogatott projektek nagyobb hányadában új mólószár vagy több esetben mólószárak épülnek, mivel egyre többen fordulnak a kedvtelési célú hajózás felé a Balatonon is.
Ezeknél a fejlesztéseknél a Kedvezményezettek minden esetben vállalták a sétányszerű móló kiépítését utcabútorok és térvilágítás kialakítását. Azokban az esetekben, ahol új mólószár nem épül, ott a már meglevő mólón alakítanak ki sétány jellegű szakaszokat. Az egyes projektek által vállalt előrehaladási ütemterv alapján a támogatói okiratokban foglalt vállalásokat a projekt megvalósulása idején a Kisfaludy Program folyamatosan monitorozza és szigorúan ellenőrzi.
A támogatásban részesült összesen tíz projekt mindegyike megvalósul, ezek közül három projekt legkésőbb 2022. első negyedévében zárul, míg hét fejlesztés 2023. második félévében készül el.
A támogatott kikötők listája megtalálható a Kisfaludy Program honlapján. A támogatások intenzitása 53-60% között volt.
Részlet a balatoni kikötőfejlesztésekre kiírt két pályázatból, amelyek teljes szövege itt és itt érhető el