A szezonon kívül nyitva tartó Balatoni helyek titka (Hellovidek.hu)

Ahogy a magyarországi turizmust általában, úgy a Balaton üdülőtérségének vendégforgalmi jellemzőit is erős szezonalitás jellemzi. Számos fejlesztésnek köszönhetően azonban a magyar tenger az indián nyár, az őszi hétvégék és a téli kiruccanások egyre kedveltebb célpontjának számít, ami miatt néhány év múlva akár egész éves üdülőparadicsommá válhat. A feladat azonban nem egyszerű és nem csak összefogást, hanem gondolkodásbeli változást is kíván. 

Tény, hogy a szezonalitás még ma is létezik, viszont sokkal színesebb a kép, mint pár évvel ezelőtt – mondta a HelloVidék kérdésére Szauer Judit gasztronómiai újságíró. A Balatoni Gasztrotérkép ötletgazdája szerint az elmúlt években komoly változás indult el ezzel kapcsolatban. Feltűntek olyan szervezetek és arcok, akik azt képviselik, hogy a szezonon kívül is létezik élet a Balatonon. Talán az a legnagyobb probléma, hogy az embereknek még mindig a nyár és a strandolás jut eszébe a magyar tengerről. Persze az is látszik, hogy a kifinomultabb érzékkel rendelkezők abszolút nyitottak és van affinitásuk ennél többre – tette hozzá.

Ma már a szeptember és talán az október egy része még bőven beletartozik a szezonba, míg decemberben az ünnepekre való hangolódás köti le az emberek figyelmét. A szezonalitás kiküszöbölésében a január és a február jelenti a leginkább kemény diót, hiszen ilyenkor néhány olyan hely is bezár, akik máskor nyitva vannak, mert ide időzítik a szabadságokat, felújításokat és pihenést. Ez alól jellemzően csak azok az időszakok kivételek, amikor befagy a Balaton, mert ennek hírére óriási tömegek indulnak meg a magyar tenger felé.

Második éve vagyunk nyitva télen is és az a tapasztalat, hogy egyértelműen nem lehet ráhúzni a szezonon kívüli hónapokra ugyanazt a tendenciát – mesélte a HelloVidéknek Árvai Anita a balatonalmádi Veganeeta vegán bisztró tulajdonosa. Hozzátette: sokkal, de sokkal kisebb a forgalom. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem éri meg. Szerencsére az éttermemet nem csak lokálisan ismerik, ezt tudatosan építettem ki az elmúlt évek során. Így sokan „ugranak be” hozzám pénteken, szombaton vagy épp vasárnap egy ebédért vagy vacsoráért, amit egybekötnek egy kellemes utazással a Balaton partra. Az viszont tény, hogy meg kell próbálni túlteljesíteni a nyári hónapokat ahhoz, hogy szezonon kívül is működni tudjunk – fogalmazott.

Nehéz ma már a klasszikus értelemben szezonról beszélni, mert ma már nem korlátozhatjuk csak és kizárólag a nyári időszakra – ezt már  a köveskáli Kővirág étterem vezetője, Zakar Katalin nyilatkozta. Szerinte október utolsó hétvégéje vagy egy napsütéses februári nap is lehet pont ugyanolyan főszezon, mint a július.  Hozzátette, hogy a kezdetekben mindenki félelemmel vegyes csodálattal figyelte, amikor ősszel is kinyitottak. Ahogy mondta, akkoriban még a túrázás vagy épp egy disznótoros nem volt annyira vonzó vidéki lehetőség, mint manapság. Megérte azonban kitartani, hiszen a vendégek mindennél jobban értékelik, hogy minden évszakban lehet rájuk számítani.