A szabályszegések teljes tárházával találkoztak áprilisban a balatoni halőrök

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai az elmúlt hónapban 55 alkalommal tettek feljelentést renitens horgászokkal szemben. Az éjszakai órákban a Vízirendészet folytatta a horgászok ellenőrzését.

Engedély nélkül tizenöten kezdték meg a horgászatot, közülük egy horgász mindezt már horgászati tilalmi területen, hárman még érvényben lévő eltiltásuk alatt, akik közül egy még három bottal és behúzós módszerrel. Érvényes területi jegy nélkül öten horgásztak, közülük négyen behúztak arra jogosító területi jegy nélkül – írja összefoglalójában a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A fogási napló vezetésének szabályait tizenegyen sértették meg, ebből négyen a méretkorlátozást sem tartották be, egy horgász még gardát is tartott meg annak fogási tilalmi idejében. Egy horgász sértette meg a kősüllő fogási tilalmi idejét.

Horgászati tilalomban heten horgásztak: vagy a csatornákra érvényes időszakos korlátozás alatt, vagy a Kis-Balaton nem horgászható területein.

Négyen horgásztak egyszerre három horgászbottal, közülük egy az élőcsali használatára vonatkozó horgászrendi előírást is megsértette. Egy horgász pedig egyszerre négy botot használt, egy pedig felszereléseit hagyta huzamos ideig magára.

Méreten aluli balint egy horgász akart hazavinni, a különböző egyéb horgászrendi pontokat heten sértették meg. A napi megtartható hal mennyiséget ketten sértették meg, közöttük van a május 1-i hétvége „legnagyobb” szabályszegője, aki Fonyódon tíz fogassal szeretett volna partraszállni.

Kitérnek arra is, hogy ritka évnek lehettünk tanúi, hiszen a lassú felmelegedés miatt a fogasok nagy számban maradtak a jól ismert akadókon. Ennek a híre gyorsan terjedt a csónakos horgászok között, így a szombati csodás időben rengetegen vallatták a kedvenc helyeket. Nem titok, hogy a halőri szolgálat szintén hasonló aktivitással igyekezett ellenőrizni a rengeteg horgászt. Nem kevés segítséget is kaptak munkájukhoz, hiszen az éjszakai órákban a Vízirendészet kezdte meg a horgászok ellenőrzését, majd halőreinkkel együtt az Állami Halőri Szolgálat és a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége által életre hívott megyei halőri szolgálat munkatársai is segítettek.

Az ellenőrzések során rengeteg megtartott halat láttunk, de a horgászok döntő  többsége szabálytisztelőnek bizonyult. Néhány kisebb horderejű szabályszegés mellett egyetlen súlyos eset fordult elő (a fent említett 10 süllős).