Elfogadható volt a szúnyog-helyzet a szezonban a Balatonon

A csapadékos időjárási viszonyokat is figyelembe véve, a Balatoni Szövetség (BSZ) koordinálásával végzett, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szervezésében történt szúnyoggyérítések elfogadható állapotot tartottak fenn az idei szezonban a Balatonnál – a Balatoni Szövetség mai közgyűlése által elfogadott tájékoztatás szerint.

 

A beszámoló szerint a szúnyoggyérítési kivitelezési munkákra 2019. évben kiírt közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződés a kivitelező céggel (Corax-Bioner Zrt.) 2023. tavaszán lejárt. A térségben elvégzendő szúnyoggyérítési munkákra kiírt közbeszerzési eljárás eredményesen zárult, így a munkák akadálytalanul folytatódhattak az újra nyertes Corax-Bioner Zrt. bevonásával. A közbeszerzés alapján 12 hónapra kötött a BSZ szerződést a kivitelezővel, amely további három alkalommal egy-egy évvel meghosszabbítható.

A szakértői munkákra a szerződést – mely az éves monitoringozást és a szúnyog lárva-tenyészőhely térképek aktualizálását foglalja magában – két évre megkötötte a BSZ a Pannónia Központ Kft.-vel.

Az idei szúnyoggyérítésekről:

  • Az első biológiai gyérítésre már március hónapban szükség volt a szokatlanul csapadékos és enyhe időjárás miatt. A munkát 1 500 ha területen légi úton végezték el 2023. március 29-én.
  • A második biológia gyérítésre, mely a Balatoni Szövetség szervezésében zajlott 2023. április 27-én 1 100 ha területen került sor.
  • A Szövetség finanszírozásában lezajlott utolsó gyérítés 2023 július 25-28 közötti időszakban kémiai módszerrel történt.

Az idei év szokatlanul csapadékos időjárása kihívás elé állította a szakértői és kivitelezői csapatot, hiszen a sok csapadék miatt a szúnyogok jól szaporodtak, ugyanakkor az esős idő sokszor nem tette lehetővé az ideális időpontban történő beavatkozást – áll a BSZ elnöksége, majd közgyűlése által elfogadott előterjesztésben.