A pihent munkaerő a jó munkaerő, tudják ezt a somogyi cégek (sonline.hu)

Aktív pihenés és egészségmegőrző gyógy­üdü­lés: egyes somogyi vállalkozások új üdülőt építenek, vagy a meglévő szállót akarják korszerűsíteni. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. – a régi üdülő helyett – hat új apartmant építtet az idén Igalban – tudta meg a sonline.hu.

Aktív pihenés és egészségmegőrző gyógyüdülés: egyes somogyi vállalkozások új üdülőt építenek, vagy a meglévő apartmant akarják korszerűsíteni. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. új apartmanjában például egy időben 24-en pihenhetnek majd, s új közösségi épületet is kialakítanak. A vállalatnak az igali üdülőhelyen kívül Balatonszárszón is van egy nyaralója, továbbá Harkányban két, egyenként négyszemélyes apartmanban is pihenhetnek a munkatársak. Az aktív dolgozókon és családtagjaikon kívül a vállalat nyugdíjasai is igénybe vehetik a kedvezményes árú pihenést. Az érdeklődők évről évre a zrt. üdülési bizottságánál jelentkezhetnek, sokak számára előnyös lehet, hogy az igali, illetve a harkányi szálló is négy évszakos pihenőhely, azaz egész éven át fogadja a turistákat.

Szekér József, az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezetének kaposvári alapszervezeti elnöke kiemelte: a Magyar Cukor Zrt. két saját üdülőt tart fenn, a balatonboglári mellett egyet Fertőrákoson.
– A szezonban évente több mint 80 munkatársunk használja ki a pihenési lehetőséget – mondta. – A vállalat régóta biztosítja ezt a juttatást: a fertőrákosi apartmanban önkiszolgáló rendszer működik, s barátságosan berendezett faházak várják a vendégeket. A balatoni nyaralóban külön személyzet van, s így a helyi étkezést is igénybe vehetnek a nyaralók.

Varga Zsoltnétól, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének kaposvári alapszervezeti elnökétől tudjuk: a Kométának Balatonbogláron van egy nyolcszobás üdülője, amely júniustól augusztus végéig teljes kihasználtsággal működik.
Tavaly csaknem 40 kaposvári család választotta a Videoton üdülőit: a társaság két településen, Balatonalmádiban és Zánkán üzemelteti a saját létesítményeit, tájékoztatott Fábián Balázs ügyvezető igazgató. Utóbbinál egy hétig ingyen biztosítják a szállást a dolgozóknak, s kora tavasszal újra pályázhatnak a programra a pihenni vágyók.

Gyógyüdülés a büntetés-végrehajtásnál
A büntetés-végrehajtás továbbképzési és rehabilitációs központja Pilisszentkereszten van, egyik telephelyük pedig Igalban, a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában található. Orosz Zoltán szóvivő közölte: a létesítmény 1986-ban került a tulajdonukba.
– Fontos szerepet játszott a döntésben, hogy az állomány és hozzátartozóik kellemes környezetben pihenhessenek – tájékoztatott. „Kulcsos házat” terveztek, de a valós lehetőségek felmérése után önálló intézményt, üdülésre és oktatásra is alkalmas továbbképzési központot hoztak létre. Az átalakítási munkálatok 1986-ban kezdődtek el a régi főépületrész teljes felújításával, s egy kiegészítő épület építésével folytatódott a beruházás.
Igalban ez volt az első teljes körű ellátást nyújtó üdülő, amely egész évben üzemelt. Tavaly új ellátási formaként jelent meg az egészségmegőrző gyógyüdülési program, mely a dolgozók széles körének nyújt lehetőséget a testi-lelki feltöltődésre. Ezen 2018-ban csaknem 600-an vettek részt.