A Parlamentben is téma volt a Balatonaligára tervezett apartman-óriás (HVG)

“Miért tették lehetővé, hogy a tervek szerint a NER-közelbe került egykori aligai úttörőtábor helyére olyan luxusapartmanok épüljenek, amik egy kormányrendeletnek köszönhetően semmilyen szinten nem kell hogy megfeleljenek a helyi építési szabályzatnak” – tette fel az kérdést az Országgyűlés szerdai ülésén az egyik ellenzéki képviselő. A nyilvánosságra került látványtervek szerint az épületkomplexum mindössze nyolc méterre lesz a parttól a mások számára minimum kötelező 30 helyett, a maximális nyolcméteres magasság helyett pedig 16,2 méteresre építik. A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár elmondta:  a vagyonkezelői szerződésben és a településrendezési szerződésben foglaltak ügyében a Miniszterelnökség nem rendelkezik hatáskörrel. 

A siófoki politikus bevitte kinyomtatva a látványtervet is, amit lakóparkszörnynek nevezett, ráadásul szerinte az épület a környezetre is rossz hatással lesz azon túl, hogy nem illik a környékbe – tudósított a HVG.

“A lakópark mögött ott van egy löszfal, a balatonvilágosi magaspart. Szakemberek mondták, ha oda megépül ez a hétemeletes luxuslakópark, akkor megváltozik a széljárás, megváltozik a klíma, és így a környéken élők is elszenvedik azt, ami önöknek a saját érdekük”

– mondta Potocskáné.

A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár válaszolt. A politikus emlékeztetett: tömeges privatizációra a szocialista kormány alatt került sor. Majd kifejtette: a Miniszterelnökség 2020 őszén helyszíni egyeztetést kezdeményezett, és részletes egyeztetés is zajlott, viszont “a vagyonkezelői szerződésben és a településrendezési szerződésben foglaltak ügyében a Miniszterelnökség nem rendelkezik hatáskörrel.”

Hozzátette: a balatoni fejlesztések nem szörnyek, hanem “az elmúlt évek legnagyobb Balaton-fejlesztési programja”, majd felsorolta, mennyi pénzt adtak a Balaton szállodáinak és magánszállásoknak és strandoknak. Mint elmondta, ezek kormányzati hatáskörbe tartoznak, de az egykori Club Aliga és az úttörőtábor területe már nem.

A Balatonaligára tervezett apartman-komplexumról itt adtunk hírt korábban.