A panorámaadóból fejlesztik Siófok Ezüstpartját és Széplakot (Siófoki Hírek)

A közvetlen parti sávban álló ingatlanok tulajdonosai magasabb építményadót fizetnek 2020 óta és ezt a pluszbevételt az önkormányzat a szabadstrandi, parti területek fejlesztésére költi.

Az ezüstparti sétány megújítása térkövezéssel, új lejárók kialakítása a Deák sétányról a partra, a Palace helyén épült szálloda melletti parkolóépítés két ütemben – sorolta Gencsi Attila önkormányzati képviselő a Siófoki Híreknek  a tavalyi és idei beruházásokat, melyek a jelzett építményadó-többletből valósultak meg. S ebből a parkolóépítés a jövő évre is átnyúlik, hiszen egyelőre az első ütem készült el 50 parkolóhellyel 31 millió forintból az önkormányzat cége, a VÜT Kft. kivitelezésében. Folytatás ősszel és a 2025-ös nyári szezonra állhat rendelkezésre 98 parkoló a 100 millió forintot meghaladó fejlesztés révén. Attól fogva várhatóan fizetősek lesznek e parkolók és a számítások szerint így 5 év alatt megtérülhet a beruházás.

Jól látható tehát, hogy többek között a panorámaadó-bevételből tud fejlődni a városrész a képviselő-testület támogató döntései nyomán. A parti területek említett rendbetétele (lejárók, parti sétány) mellett a Liszt Ferenc sétány is megújult a balatoni bringakörút fejlesztése révén, de 25-30 milliós önkormányzati hozzájárulással – folytatta Gencsi Attila.

Az új parkolóval, a Jubileum tér korábban elkészült felújításával, a készülő új vasúti állomásépülettel, az új szállodával és apartmanházakkal kezd formálódni ez a „mini városrész” (a széplaki kisposta újranyitásáról is szó van), két adósságunk van még, a Vécsey és a Mikszáth utcák felújítása, ebből az utóbbinak a megtervezésére szerepel 6,5 millió forint az idei költségvetésben, a tervek el is készültek (csapadékvíz-elvezetés, járdaépítés, útszélesítés, egyirányúsítás), úgy, hogy akár több évre elosztva is megvalósítható.”

-fogalmazott a képviselő.

Korábban a panorámaadóból készült el a Rózsakert-fejlesztés első üteme is, valamint az aranyparti-sóstói területre szintén jutottak tízmilliók.