A nyári vitorlázás felkészítheti a gyermeket a szeptemberi iskolakezdésre is (likebalaton.hu)

A balatoni vitorlás táborok nem csak remek nyári programot jelentenek, de szakértők szerint kulcsfontosságú készségeket is fejlesztenek, amelyek az iskolában is hasznosak lehetnek.

A nyári hónapokban több ezer gyermeket iratnak be balatoni vitorlás táborokba. Idén azonban a szülőknek is ajánlják, hogy vegyenek részt egy ilyen tanfolyamon, hiszen egyre népszerűbbek a felnőtteknek szóló, játékos oktatási formák is. Sőt, ma már úgynevezett családi tanfolyamokat is tartanak, ahol a gyerekek és a szülők együtt sajátíthatják el a vitorlázás alapjait. Neves magyar vitorlázók és oktatók úgy vélik, hogy a vitorlás tanfolyamoknak számos haszna lehet az iskolában is, hiszen ez a sport fejleszti az alábbi készségeket:

  • Problémamegoldás: A vitorlázóknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell a változó szél- és vízi körülményekhez. Ez fejleszti a problémamegoldó képességüket és a gyors döntéshozatalt.
  • Kritikus gondolkodás: A vitorlázóknak meg kell érteniük a szél, az áramlatok és a hajó fizikáját, hogy hatékonyan navigáljanak. Ez fejleszti a kritikai gondolkodási és elemzési készségeiket.
  • Kommunikáció és csapatmunka: A vitorlázás gyakran csapatmunka, ahol a legénység tagjainak hatékonyan kell kommunikálniuk és együttműködniük a hajó biztonságos és hatékony üzemeltetése érdekében. Ez fejleszti a kommunikációs és csapatmunka készségeiket.
  • Önbizalom és rugalmasság: A vitorlázás kihívást jelenthet, és a vitorlázóknak meg kell tanulniuk, hogyan birkózzanak meg a kudarcokkal és a kihívásokkal. Ez növeli az önbizalmat és a rugalmasságot.

Ezek a készségek a Balatoni Turizmus Szövetség közleménye szerint az iskolában is hasznosak lehetnek – írja a likebalaton.hu.