A nyaralók panaszai miatt szüntették be Balatonberényben a reggeli harangszót (atv.hu)

Többeket zavart a kora reggeli ébresztés. Az egyház kötélnek állt, és nem harangoznak reggelenként. Most viszont újabb panaszok érkeztek: ezúttal a kakasokra – írja az atv.hu.

A templomi harang Balatonberényben eddig minden reggel öt órakor jelezte a helyieknek, hogy ideje felkelni. Azonban sok nyaraló ezen felháborodott, hiszen pihenni jöttek, és nem a harangozást hallgatni. Ez áll a petíciójukban is, amit a polgármesternek adtak át. Ebben azt kérték, hogy a hajnali hangzavart haladéktalanul szüntessék be. A helyiek viszont megdöbbentek ezen kérésen.

Mérges voltam megmondom őszintén, faluhelyen ez egy ősi tradíció, a reggel ötös harangszót áttették hatra ez már furcsa volt az embereknek, de hogy a reggeli 6 os harangszót is megszüntetik egy-két ember kénye-kedve szerint, ezt döbbenetesnek tartom. Ilyen alapon este 8 kor meg délben se harangozzanak – mondta el a véleményét Kiss Ferenc.

A falu vezetésének és az egyháznak sikerült megegyeznie hogy reggelenként nem harangoznak. A polgármester azt gondolta, akkor most már minden rendben lesz, de ekkor jött az újabb kérés a hivatalba: tegyenek valamit a reggeli kakaskukorékolások ellen, mert az is nagyon zavaró.

Most is van egy olyan ügy, ami a kakaskukorékolással kapcsolatban van, de nem tudjuk megtiltani azt, hogy a kakasok kukorékoljanak – hangsúlyozta Horváth László polgármester.

Nyár végéig biztosan nem lesz reggel harangszó, azonban a kakasok továbbra is fújják majd a faluban a hajnali ébresztőt.