A nyár nyertese a Balaton és környéke (turizmus.com)

Az idei év első nyolc hónapjának adatai alapján az OTP SZÉP-kártya birtokosainak száma átlépte az 1,7 milliót. A feltöltések összege duplájára, a költések összege pedig másfélszeresére nőtt 2018 azonos időszakához képest. Az idei nyáron a legtöbben a Balatonra és környékére látogattak. 

Az OTP SZÉP-kártya történetének egyik legnagyobb kihívása volt, hogy zökkenőmentesen megfeleljünk a jogszabály-változásoknak. Ez sikerült, az OTP Pénztárszolgáltató a tavalyi év végén néhány hónap leforgása alatt szinte valamennyi kártyabirtokosával leszerződött – idézi a turizmus.com Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Bank cafeteria üzletágának vezetőjét. A szakértő az OTP Pénztárszolgáltató és a Szallas.hu közös sajtótájékoztatóján elmondta: a kártyabirtokosok idén már 100 milliárd forintot költöttek pihenésre és kikapcsolódásra, ami több mint 150 százalékos bővülés 2018 első nyolc hónapjához képest.

A KSH adatai alapján a szálláshelyek magyar vendégektől származó bevételeinek közel negyede a SZÉP-kártyának köszönhető, míg a költések 60 százalékát vendéglátóhelyeken és munkahelyi étkezdékben regisztrálták. Mintegy kétezerrel bővült az elfogadóhelyek száma is, így ma már több mint 30 ezer szolgáltatónál lehet OTP Széchenyi Pihenőkártyával fizetni. A kártyabirtokosok részéről észrevehetően növekszik az igény a vidéki, köztük balatoni szálláshelyek iránt, és fürdőbelépőket, sportfelszereléseket, kulturális szolgáltatásokat is egyre többen fizetnek SZÉP-kártyával.

Mind a nyári, mind az éves belföldi forgalmi adatok alapján elmondható, hogy a Széchenyi Pihenőkártya a belföldi turizmus hajtómotorja. Ha nem lenne SZÉP-kártya a belföldi turizmusban, akkor a belföldi turizmus nem növekedne – ezt már Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója mondta. Hozzátette: a 2019 januárja óta egyedüli kedvezményes cafeteriaelemnek kulcsszerepe van abban, hogy előrejelzésük szerint a közvetített szállásdíj-növekedés az idei évben is elérje a 10 százalékot.

Az OTP SZÉP-kártya és a Szallas.hu adatai azt mutatják, hogy a nyár nyertese a Balaton és környéke. A szállásfoglaló oldalon az idei nyári foglalások 38,5 százaléka Somogy, Veszprém és Zala megyébe szólt. Az OTP SZÉP kártya esetében pedig a nyári költések 12 százaléka, több mint 6,6 milliárd forint a balatoni régióban koncentrálódott, ezzel a főváros és környéke mögött a Balaton lett a második legnépszerűbb úti cél június és augusztus között – olvasható a turizmus.com összefoglalójában.