10 milliárdos hitel a szántódi BalaLand megépítéséhez (MTI/vg.hu)

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi BalaLand családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez – közölte az NBB az MTI-vel csütörtökön. (Mint arról korábban hírt adtunk, a BalaLand a hajdani Horthy-villa helyére épül. A hotel építésére 2,9 milliárd forintot nyert a Kisfaludy programból a Szántód BalaLand Family Ingatlanfejlesztő Kft. – a szerk.)

Így nézett ki ma a szántódi rév közelében beépülő partszakasz, a BalaLand (Fotó: HírBalaton)

A tájékoztatás szerint a projekt finanszírozásában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.

Az NBB Georgij Potapov és Laszlóczki Imre igazgatósági alelnökök által vezetett küldöttsége részt vett az NBB által nyújtott pénzügyi támogatás segítségével megépítendő családi üdülőhely és szabadidőközpont alapkőletételén.

A Balaland projekt többek között tartalmazza egy több mint 100 szobás tóparti családi hotel megépítését, éttermekkel és wellness részleggel, valamint egy egész évben nyitva tartó gyermek vidámpark és aquapark megépítését. A komplexumot a Balaton partján építenék fel, a szántódi kompkikötő közelében.

A komplexum megépítése lehetőséget nyújt a stratégiai magyar idegenforgalmi szektor potenciáljának növelésére és színvonalának javítására, illetve tovább növeli majd Magyarország és Budapest vonzerejét a belföldi és külföldi turisták körében – írták.

Ez az ügylet példája a hosszú távú és nagyszabású támogatásoknak, amelyeket az NBB tagállamai gazdaságának stratégiai ágazatai, most a magyar idegenforgalmi szektor számára nyújt – hangsúlyozta Georgij Potapov, az NBB igazgatótanácsának kölcsönzés és befektetés területekért felelős alelnöke a közleményben. Hozzátette: a projekt egy multilaterális fejlesztési bank, magántőke, illetve a magyar és Európai Uniós kormányzati intézmények szoros és gyümölcsöző együttműködésének eredménye.

A szántódi rév mólójától nem messze épül a BalaLand (Fotó: HírBalaton)

 

Elkezdődött a szántódi élménypark építése

Öt és fél hektáros területen, ötcsillagos szállodával épül fel 2022 tavaszára a Balaton-part legújabb attrakciója, a BalaLand FamilyPark Szántódon – számolt be a vg.hu.

Kormányzati támogatással, a Kisfaludy tematikus élménypark-fejlesztési konstrukcióban, 3,5 milliárd forint pályázati forrással valósulhat meg szántódi FamilyPark üdülőközpont, amelynek alapkövét kedden tették le.

A Willy Fog, 80 nap alatt a Föld körül történetét végigkövető kaland-játszóházzal, élményfürdővel és vidámpark elemekkel épülő komplexum a KÉSZ Csoport generálkivitelezésében 2022-re valósul meg a Szepesi család, valamint a Dreamland Holding Zrt.-ben idén nyáron pénzügyi befektetőként megjelent ingatlanpiaci társaság, az Appeninn Nyrt. közös fejlesztéseként – olvasható az alapkő letételéről hírt adó sajtóközleményben.

Eszerint a Balaton térségének minőségi szálláshely-kínálatát nagymértékben növelni hivatott beruházás és a szórakoztatóközpont több mint 100 új munkahelyet teremthet a térségben.

A BalaLandhez tartozó FamilyPark élménykomplexumban mintegy 5,8 ezer négyzetméteren alakítanak ki különböző vizes játszótereket, játszóházakat, medencéket és éttermeket. Az ugyancsak most épülő ötcsillagos BalaLand Hotelnek is helyet adó terület 300 méteres partszakasszal rendelkezik Szántódon – írja a vg.hu.