A nagy siófoki rejtély: a polgármester se tudja, hányan laknak a városban (Blikk)

A kormány csak a 25 ezer fő alatti települések elvont iparűzési adóját téríti meg automatikusan. Siófokon a Központi Statisztikai Hivatal szerint ennél többen, a választási iroda szerint viszont kevesebben laknak. 

Aligha volt olyan polgármester Magyarországon, aki örömmel fogadta volna Orbán Viktor december 19-i bejelentését, miszerint a kormány január elsejétől a felére csökkenti a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját. Az ebből befolyó pénz ugyanis az önkormányzatok egyik fő bevételi forrása – írja a Blikk.

A kisebb települések vezetői viszont rögtön meg is nyugodhattak, hiszen a miniszterelnök közölte: a 25 ezer fő alatti települések kieső bevételét a kormány megtéríti; a 25 ezer fő feletti városok viszont egyedi elbírálás alapján kaphatnak kompenzációt.

Siófok polgármestere viszont sem aggódni, sem megnyugodni nem tud a döntés nyomán. Hogyan is tudna, hiszen egy hónap elteltével még azt sem lehet tudni, hogy a város 25 ezer alattinak vagy fölöttinek minősül.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint nincs kérdés: a legfrissebb, 2019-es adataik szerint 25 708 fő lakik Siófokon. De ha a választásokon illetékes hatóságot kérdeznénk, ők azt mondanák, a lélekszám 25 ezer fő alatt van. A 2019-es önkormányzati választásokon azért lehetett csupán 11 önkormányzati képviselőt megválasztani; ha 25 ezer fölötti lélekszámot állapítottak volna meg, most 14 képviselő ülne a siófoki városházán.

Ki dönt majd ebben a kérdésben és mikor? A tét nem kicsi, közel egymilliárd forint, ami Siófok éves költségvetésének 10 százaléka.

Per pillanat Siófok város polgármestereként nem tudom, milyen számmal kell kalkulálni 

– mondta dr. Lengyel Róbert a város polgármestere. Mint a Blikknek elmondta, az esetlegesen kieső 700-800 millió forint nagyságrendileg akkora összeg, mint amennyi pénzzel a város kiegészíti a kötelező önkormányzati feladatok állami finanszírozását, vagyis az óvodák és a bölcsőde, az idősotthont is magába foglaló gondozási központ, az orvosi ügyelet, a kulturális központ és a könyvtár működtetését, továbbá a gyermekétkeztetést és a tömegközlekedés költségeit.

Csak zárójelesen jegyzem meg az elhangzottak fényében, hogy ki az a polgármester Magyarországon, aki megalapozott költségvetést tud alkotni? Hát honnan tudjam én, mi lesz az iparűzési adó 50 százalékával Siófokon? 

– méltatlankodott a polgármester a város lakóinak címzett videóüzenetében.

A Blikknek most hozzátette: ha nem kapnak ipa-kompenzációt, és ezt a teljes összeget „elbukják”, nagyon fog fájni a „nadrágszíjhúzás”, de állami kompenzáció esetén is kell spórolni, észszerűsíteni.  Az sem mindegy, mikor, milyen ütemben és feltételekkel jut a város az esetleges kompenzációhoz: folyamatosan, vagy az év végén egy összegben. Utóbbi esetben ugyanis nem lehet évközi beruházásokat finanszírozni – magyarázta, hogy mitől olyan bizonytalan a koronavírus-járvány miatti bevételkiesések okozta helyzet.

Siófok városának tavaly egyébként több mint 1,9 milliárd forint bevétele keletkezett a most lefelezett adóból. Ez a város legnagyobb bevételi forrása.

Rendkívüli módon bízom abban, hogy ha 25 ezer fölöttiek leszünk, és sor kerül arra a bizonyos egyéni elbeszélgetésre – mert ez állítólag úgy megy majd, hogy minden érintett polgármesterrel egyenként elbeszélgetnek –, ott megértik majd az érveimet, hogy nem luxusra kérjük a pénzt 

– reménykedett a polgármester.