A mobilszolgáltatóknál is indul a balatoni szezon (hwsw.hu)

Indul a balatoni szezon, mely nem csak a turizmusban érintett helyi vállalkozók, vállalkozások számára jelenti a csúcsidőszakot, hanem az infrastruktúra-szolgáltatókat, így köztük a mobilszolgáltatókat is komoly kihívások elé állítja. A tóparti településeken a következő három hónapban ugrásszerűen megnő majd a forgalom, tízszer annyi ügyfél használja a hálózatot. 

Indul a nyári szezon a Balaton partján, ami ilyenkor mondhatni hagyományosan az infrastruktúra-szolgáltatók részéről is kiemelt készenlétet és kapacitás-ráfordítást igényel. A tóparti települések lélekszáma a következő három hónapban tartósan a tízszeresére emelkedik majd – írja összefoglalójában a hwsw.hu szakportál.

A Telenor Magyarország hálózati szakemberei szerint június elejétől augusztus végéig a teljes magyarországi mobilnet-forgalom tíz százalékát a Balaton partján lévő néhány száz bázisállomás “viszi el”, ami óriási cellánkénti terhelést feltételez, különösen annak fényében, hogy egy-egy szolgáltatónak országos szinten legalább négy-ötezer állomása van. A kapacitás bővítéséhez a legkézenfekvőbb módszer új állomások telepítése lehet, de a helyi adottságok nem teszik egyszerűvé az építkezést, így a szolgáltatók ebben a térségben jobban rá vannak utalva egymásra (passzív infrastruktúra-megosztás), mint bárhol máshol az országban, emellett számos új technológiát vetnek be annak érdekében, hogy a cellák kapacitását növeljék.

Érdekesség, hogy míg évekkel korábban a mérnökök a rádiós kapacitást csak manuálisan tudták bővíteni a szezon kezdetekor, addig ez a folyamat ma már teljes mértékben szoftverek által vezérelt.

A szolgáltatók bizonyos helyzetekben ideiglenes állomásokat is felállítanak annak érdekében, hogy egy-egy forgalmasabb zónában – például nagy kempingek közelében – elegendő kapacitást tudjanak biztosítani az ügyfelek számára. Ilyen, egy nap alatt felépíthető és lebontható állomásból a Telenor a Balaton partján összesen hat darabot helyezett el, illetve kész a kapacitást további mobil állomásokkal bővíteni, például az olyan, nagy tömegeket vonzó események idején, mint a Balaton Sound fesztivál.