Az illegális mederfeltöltések felszámolásához kérik az új miniszteri biztos segítségét

Találkozott az egy hónapja kinevezett balatoni miniszteri biztos, Szári Zsolt Lombár Gáborral, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökével. A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetője a hirbalaton.hu-nak arról számolt be, hogy a mederkotrások mielőbbi folytatásához és az illegális partfeltöltések felszámolásához is kérte a miniszteri biztos segítségét. Az utóbbi ügyben hiába üzent hadat, és tett több mint 30 bejelentést hónapokkal ezelőtt Balatonfenyves, érdemi lépés még nem történt az illetékes hatóság részéről.

 

Lombár Gábor beszámolója szerint a találkozón a miniszteri biztos ismertette a feladatait, amelynek része lesz a balatoni szervezetekkel történő egyeztetés, majd egy cselekvési terv kidolgozása, amelyhez kérte a szövetség együttműködését is.

A  BSZ elnöke több aktuális témát is felvetett a találkozón. A következő legfontosabb ügyekben kérte a miniszteri biztos hathatós közreműködését:

  • minél előbb folytatódjon a Balaton nyugati részének kotrása, így csökkentve az algásodás kockázatát
  • teremtődjön meg egy összehangolt Balaton-kutatás az ehhez szükséges monitoring-rendszer kiépítésével
  • a hatóságok lépjenek fel végre hatékonyan az illegális mederfeltöltések, nádirtások ellen, a Balaton, mint közös nemzeti kincs megőrzése érdekében.

 

“Nemcsak feladat, hanem kötelesség is”

Lombár Gábor, aki egyben Balatonfenyves polgármestere elmondta, az illegális partfeltöltések évtizedek óta problémát okoznak, azért ideje határozottabban fellépni ellenük.

Ez az önkormányzatoknak nemcsak feladata, hanem kötelessége is – fogalmazott.

Balatonfenyves vezetése tavaly év végén döntött úgy, hogy hadat üzen a tómedret illegálisan feltöltögetőknek, nádat károsítóknak. Felmérték a település közel 8 kilométeres partszakaszát, amely alapján több mint 30 bejelentést tettek. Bejárásaik, felméréseik során „kész csodákra” bukkantak. Akadt, ahol teniszpálya is létesült a tómederben, máshol úgy károsították a természetet, hogy sittel töltötték fel a partot, majd befüvesítették a tetejét, így növelve a magánterületüket.

A bejelentéseket először a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz, a Balaton vízének kezelőjéhez küldték, ahonnan az a válasz érkezett, hogy ezekben az ügyekben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az eljáró hatóság.

 

A hatóság válaszát még értelmezni kell 

A katasztrófavédők hatósági osztálya több mint két hónap eltelte után június elsején megérkezett – Lombár Gábor tájékoztatása szerint. Ebben leírták, hogy megbetegedés és a járvány helyzet miatti fontosabb teendők miatt nem került sor eddig a bejelentett partszakaszok  bejárására, amit a terveik szerint júniusban pótolnak.

A válaszlevélben azt is közölték, hogy a műhold-felvételeken a bejelentett területeken nagy változás nem látható az utóbbi évtizedekben. “A E-közmű térképe alapján – ahol az ingatlanhatárok és az ortofotó együtt láthatók – megállapítható, hogy a betöltések nagy részét lekövették már az ingatlan határokkal” – olvasható a válaszban.

Lombár Gábor erre reagálva közölte, értelmezni kell még ezt a választ, mert az nagyon veszélyes üzenet, ha egy illegális feltöltéssel legálisan lehet telekhatárt módosítani, akármilyen régi dologról legyen is szó. Álláspontja szerint a hatóság dolga tisztázni hol a mederhatár, és megvédeni ezt az állami tulajdont az engedély nélkül létesült, sokszor nádasokat károsító  feltöltésektől.

“Azt gondolom, ideje ezen a téren is tiszta vizet önteni a pohárba, ami valamennyi tóparti önkormányzat számára iránymutató lesz. Ezeknek a településeknek fontos szerepük van a tó megvédésében, amihez reményeim szerint a hatóságokon kívül segítséget fognak nyújtani az új vízparti tervek is” – mondta.