A magyarok újra beültek vendéglőzni (gazdasagportal.hu)

A balatoni vendéglátás megúszhatja. Júniusban már mertünk vendéglőzni a legfrissebb pénztárgépadatok szerint, a magyar vendégek visszatértek, a külföldiek viszont hiányoztak még mindig. A járványhónapokban, március-június hónapokban az éves bevétel 16%-át bukták a vendéglősök, 230 milliárd forintot. És egy darabig még jobb nem lesz, a határokon túli járványhelyzet miatt.

 

Az online pénztárgép adatok szerint a vendéglátásban júniusban is esett a vendégek költekezése, ami másik oldalról a vendéglátósok bevétele, 26%-kal a korábbi évhez képest. A vendéglátás forgalma ebben a hónapban megközelítette a 100 milliárd forintot, de hát  úgy tűnik, ez pontosan az a kiesés, amit régebben a külföldi vendégek hoztak a vendéglátás konyhájára. Korábbi adatbányászásunk szerint ugyanis az ő költekezésük pontosan ilyen arányú volt. De hát ezek szerint mi már ugyanannyit költekeztünk júniusban a vendéglátóhelyeken, mint régebben, hiszen nem volt tömeges külhoni vendégvisszatérés.

2019-ben 1.466 milliárd forint volt a vendéglátás éves bevétele, így a járványhónapokban eddig annak 16%-a, 230 milliárd forint veszett el. És előre láthatóan a mínuszoknak még nincs vége, hiszen a járványszámok ezekben a napokban a környező országokban éppen felfelé futnak, némi határzárás is várható, így a külföldi vendégekre továbbra sem lehet számítani. És így zömében a legmenőbb éttermek járnak a legrosszabbul továbbra is.

A Balaton megúszhatja

Kivételt jelenthetnek a balatoni vendéglők a vendégvesztésben, hiszen manapság kockázatos vállalkozás a családdal külföldre menni nyaralni, jó időben futnak is a tóparti étek kínálók. A vendéglátásban ráadásul hagyományosan is a július-augusztus a legerősebb időszak, így volt ez 2019-ben is, 145, majd a következő nyári hónapban 156 milliárdos vendéglátózással. Veszteséges vendéglő persze sajnos lesz a tóparton is, de kevesebb, mint máshol.

A cikk folytatása, a KSH adatai alapján készült statisztika itt található.