A Magyar nyelv hete Balatonfüreden: irodalmi kalandozás Kertész Imrétől Borbély Szilárdig (veol.hu)

A Kaddis egy meg nem született gyermekért című Lukács Sándor-esttel indult a gazdag programsorozat november 10-én, az Anna Grand Hotelben, mely Kertész Imre gyermekvállalással kapcsolatos költői vívódásairól szól egy olyan világban, ahol megtörténhettek a holokauszt borzalmai. A hagyományos ünnepi megemlékezés a Kiserdőben lesz november 13-án, szerdán, 11 órakor, ahol Géczi János költő köszöntője után Balatonfüred és testvérvárosainak többezres diáksága egyszerre szavalja Weöres Sándor Tíz lépcső című versét.

Pénteken és szombaton a Tempevölgy című folyóirat szerkesztői kétnapos Ady-konferenciát szerveznek a Városi Helytörténeti Gyűjteményben, ahol megzenésített irodalmat tolmácsol a csíkszeredai Role zenekar.

Balatonfüred önkormányzata, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia a magyar nyelv napja alkalmából és Ady Endre halálának 100., Weöres Sándor halálának 30., Lászlóffy Aladár halálának 10. és Borbély Szilárd halálának 5. évfordulójához kapcsolódóan meghirdette a negyedik Kisfaludy Sándor versmondó versenyt, ahol szombaton 11-12. évfolyamos diákok mérhetik össze tudásukat a Kisfaludy Galériában.

A programot a Lyukasóra Klub zárja, ahol Lator László, a nemzet művésze, Kossuth-díjas költő moderálásában és Várady Szabolcs Kossuth-díjas költő, Kiss Judit Ágnes költő, író, Kőrizs Imre Zelk Zoltán-díjas költő és Tóbiás Krisztián költő társaságában irodalmi kalandozásra hívják az érdeklődőket a Vaszary Galériában, szombaton – írja a veol.hu.