A lozsántai településrészre kerülhetnek az új focipályák (veol.hu)

A Vörösberényi Általános Iskola alatti terület helyett a városgondnokság mögött épülhet meg az új füves és műfüves labdarúgó- pálya a balatonalmádi képviselő-testület legutóbbi ülésen hozott határozata szerint.

A balatonalmádi labdarúgópálya a Balaton közelsége miatt a tó magasabb vízállása vagy esőzés után rendre víz alá kerül, ezért a Balatonalmádi Sport Egyesület két éve pályázatot adott be a Magyar Labdarúgó Szövetséghez egy füves labdarúgópálya és egy nagyméretű műfüves pálya létesítésére. Az önkormányzat akkor – más megfelelő, a település tulajdonában álló terület híján – a Vörösberényi Általános Iskola alatti területet jelölte meg a beruházás helyszíneként.

Tavaly az önkormányzat a Balatonalmádi Városgondnokság mögötti, a 71-es úthoz közel eső, lozsántai településrészen található mintegy 16 ezer négyzetméter területű ingatlanához további területeket vásárolt, majd idén márciusban megkötötte a tulajdonosokkal az adásvételi szerződéseket, idézte fel Keszey János polgármester.

Miután az önkormányzat által megvett lozsántai terület kedvezőbb műszaki feltételeket biztosít a fejlesztés megvalósítására, és hosszabb távon annak esetleges továbbfejlesztésére, ezért március végi ülésén a testület elvi döntést hozott a beruházás új helyszínen történő megvalósításáról, magyarázta a polgármester. Az önkormányzat célja, hogy az egyesület pályázatát – amelyben egy világítással ellátott, 111 x 72 méteres füves labdarúgópálya, 200 négyzetméteres öltöző, kétszáz néző befogadására alkalmas lelátó, valamint egy 90 x 50 méteres műfüves labdarúgópálya szerepel – a városgondnokság mögötti területen valósítsák meg.

A polgármester elmondta, a következő hónapok feladata, hogy a lozsántai földterületeket – amelyek jelenleg szántó művelési ágú ingatlanok – kivonják a mezőgazdasági művelés alól, és lefolytassák a telekalakítási eljárást az ingatlanok összevonására. Emellett az önkormányzatnak módosítania kell a helyi építési szabályzatról szóló rendeletét, valamint az öltöző-épület miatt építési engedélyt kell beszereznie. Az ezekről szóló döntéseket a testület meghozta legutóbbi ülésén. Az önkormányzat feladata lesz továbbá, hogy kiépítse a területen a közműveket és az utat, ez több tízmilliós költséggel jár az önkormányzatnak, ám a beruházást csak ezek után lehet megkezdeni.

A korábbi tervek szerint a a várhatóan több mint kétszázmillió forint értékű létesítményfejlesztés hetven százalékát kell összegyűjtenie társasági adó támogatásokból az egyesületnek, a fejlesztés fennmaradó harminc százalékát az önkormányzat finanszírozza írja a veol.hu.