A kutya a Balatonnál is csodafegyver (likebalaton.hu/hirbalaton.hu)

Megnyitotta a 2019-es szezon a kutyás strand Fonyódon. A fonyódi önkormányzat 2016-ban döntött úgy, hogy egy olyan strandot létesítenek, ahova gazdik és kedvenceik együtt jöhetnek, és az első tanulóévek tapasztalatai után mára a Balaton legnépszerűbb kutyás strandjává vált a partszakasz. 

Egy tavaly ilyenkor készült közvéleménykutatás szerint, hazánkban kétmillió háztartásban tartanak kutyát – mondta a likebalaton.hu-nak  Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát Balaton program ötletgazdája, a fonyódi kutyás strand szakmai mentora. Ezeknek az állatoknak a 20-25 százaléka olyan szerencsés helyzetben él, hogy családtagnak tekintik, és az utazásaikat is velük együtt képzelik el a gazdik. Ez azt jelenti, hogy 4-500 ezer olyan család van Magyarországon, akiknek a nyaralás tervezésekor szempont az, hogy a kutyájukkal együtt milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Ehhez képest, három évvel ezelőtt még nem volt kutyabarát strand a Balatonnál. Pedig ez egy 195 kilométeres partszakasz, nyugodtan elférnek ők is, ezt pedig azóta több önkormányzat is belátta.

Fonyódon, egy szép nagy strandon, legalább kétszáz gazdi lehet együtt a kutyájával, ráadásul minden évben felmérték az igényeiket, fejlődött a szolgáltatás, így ma már ez egy igazi kutyás paradicsom, kutyás fesztivállal és rengeteg törzsvendéggel.

Egyre nehezebb olyat kitalálni a Balatonnál, amire felkapják a turisták a fejüket, amivel több vendéget lehet vonzani – ezt már Posza Róbert, a Fonyódi Turisztikai Egyesület elnöke nyilatkozta a likebalaton.hu-nak. Hozzátette: 2016-ban első volt a város abban, hogy igazi kutyás strandot létesített, azóta pedig kiderült, hogy ezzel nemcsak több vendég érkezik, de ez a döntés, a Fonyódról kialakult képnek is nagyon jót tett. Kutyás szálláshelyet már év elején nem lehetett találni a környékükön sem, a vendéglátóhelyek közül is sok felkészült a négylábú vendégekre, a kulturális programok nagy részét is látogathatóvá tették kutyások számára – tette hozzá.

Fonyód és Földvár után, hamarosan Keszthely is megnyitja a partot a kutyások előtt. A déli szabadstrand területén ugyanis 2020-ra elkészül egy olyan élménypark, ahol a fürdőzés mellett számos programmal, versennyel, előadással, nem utolsó sorban vendéglátó egységgel várják a kutyákat, és gazdáikat.