A kutatás olyan, mint egy jó bor – a Balatonról tanácskoztak Veszprémben (veol.hu)

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán működő Balatoni Turisztikai Kutatóintézet idén is megrendezte szakmai konferenciáját, „Mi, balatoniak…” elnevezéssel. A rendezvény fókuszában ezúttal a jelenleg is zajló primer kutatások eredményeinek bemutatása állt, köztük a Balaton mint élettér, illetve a Balaton mint turisztikai desztináció aktualitásai.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a Balatont, mint az egyetem egyik hívószavát állította a tudományos érdeklődés középpontjába. Úgy vélte: nehéz a turisztikai tudományt elhelyezni a különböző tudományok sorába – számolt be a tanácskozásról a veol.hu

– Az elmúlt három évben, amióta ez a tudományos intézet az egyetemünkön működik, nagyon sok sikert és új eredményt hozott. Azt a fajta nyitottságot és párbeszédet, aminek része ez a konferencia is – emelte ki Gelencsér András, aki szerint az is egyfajta aktualitást ad a konferenciának, hogy Veszprém és a régió Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik, ami órási lökést adhat a térségnek. Kiderült, hogy a Veszprém2023 projekt előkészítésében közreműködtek a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és Balatoni Turisztikai Kutatóintézet munkatársai, így aztán siker esetén az egyetem sikere is lehet a cím.

Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja hangsúlyozta: a karon arra gondoltak évekkel ezelőtt, hogy „kellene találni egy olyan pontot, amivel ki tudnak tűnni a honi felsőoktatásban”.

– Egy jó kutatást végigvinni olyasmi, mint egy jó bort készíteni, vagy egy szezont végigcsinálni: az ember beletesz mindent, amit tud – mondta a szakember.

Az egész napos konferencia résztvevői előadásokat hallhattak többek között a Veszprém2023 pályázatról, a Balaton-felvidékről mint világörökségi várományos helyszínről, a balatoni fesztiválokról, az élményturizmus balatoni vonatkozásairól, a fürdőkultúráról, a helyi értékekről, a rövid élelmiszerláncok fejlesztésének törekvéseiről, a Balaton turizmusának gazdasági aspektusairól, illetve a bor- és gasztronómiai turizmus aktualitásairól.