A Közösségek Hetén is bemutatkozott az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület (veol.hu)

Az egyesület 2008-as megalakulása óta meghatározó nonprofit szervezetté lépett elő nemcsak a Balaton-felvidéken, hanem országos szinten is. Működési területe az egyesület székhelyéül szolgáló Sümegtől a Művészetek Völgyén át egészen a Balatonig tart, itt összesen 59 település vidékfejlesztését támogatja.

Leader szervezetként az egyik legfontosabb feladata a Leader vidékfejlesztési program koordinálása, melynek keretében vállalkozókat, civil szervezeteket, önkormányzatokat támogat pályázati forrásokkal – írja a veol.hu.

Fő célja a kezdetektől fogva, hogy e gyönyörű térség fejlődéséért tegyen nap, mint nap. Az egyesület 2014-ben hozta létre „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszert, amely mára már több, mint 100 taggal büszkélkedhet. Célja, hogy minél többen vásároljanak helyben, helyit, helyi termelőtől, valamint, hogy segítse az ide látogató turistákat abban, hogy megtalálják a minőségi termékeket és szolgáltatásokat a térségben.

A védjegy összefogja a termelőket, szolgáltatókat, akik mára igazi kis összetartó közösséggé formálódtak. Számos sümegi tag nyerte már el a jogosultságot. 2016-ban életre hívták az Éltető Pont hálózatot, amely olyan vendéglátóhelyeket, üzleteket és Tourinform irodákat foglal magában, ahol a védjegyesek által előállított termékek megvásárolhatóak. Jelenleg 12 Balaton-felvidéki és egy fővárosi üzletben, valamint a Pekedli weboldalán válogathatnak a vásárlók ezen termékek közül.

Több rendezvényen is megjelennek védjegyeseikkel, hogy együtt népszerűsítsék a Balaton-felvidéki helyi termékeket, szolgáltatásokat. Ilyen esemény a Vámosi Lencse és Hurkafesztivál, a Bakony Expo Veszprémben, valamint 10 napon át jelen vannak Kapolcson, az Éltető Völgyben, a Művészetek Völgye Fesztivál keretein belül. További cél, hogy megismertessék a látogatókkal azokat a rejtett kincseket, látnivalókat, amelyeket településeink rejtenek. Ennek érdekében virtuális túraútvonalakat hoztak létre, népszerűsítve ezzel a Balaton-felvidék turisztikai kínálatát.

Szoros kapcsolatot ápolnak a térség TDM szervezeteivel, köztük a Sümeg és Vidéke Turisztikai Nonprofit Kft-vel, amelyben tulajdonostársak is. Fontos feladatuknak tekintik a fiatalok helyben maradása, letelepedése elősegítését, valamint az aktívabb helyi társadalom kialakítását. E célok érdekében partnerségben állnak a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért Egyesülettel, valamint a Famulus Vidékfejlesztési Egyesülettel.