A környezetért és kultúráért felelős Duna-régió a cél (veol.hu)

Tizennégy európai partnerszervezet összefogásával jöhetett létre a Dunai GeoTúra.

A Dunai GeoTúra – A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében című, tizennégy szerve­zet nem­zetközi összefogásá­val meg­valósult projektet mutatta be a tegnapi sajtótájékoztatón a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) által alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Geopark, valamint külföldi együttműködő partnerei – ír az eseményről a veol.hu.

Az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program társfinanszírozásával 2017 januárjában indult el a két és fél éves időtartamú geoturisztikai projekt, mely 14 európai partner – szlovén, osztrák, osztrák–szlovén, horvát, román, szerb, cseh, szlovák, portugál, finn –, geoparkok, egyetemek, turisztikai és természetvédelmi intézetek együttműködésén alapszik, hangsúlyozta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A program fő célkitűzései közé tartozik innovatív geoturisztikai termékek kialakítása, földtani örökségük újszerű bemutatása, stratégia kidolgozása a turizmusból fakadó környezeti terhek kezelésére. Az egyik legfőbb eredmény a közös Dunai GeoTúra, melynek kiépítésével, összekapcsolásával a felek a régiók közti együttműködés erősítésére, a környezetért és kultúráért egyaránt felelős Duna-régió kialakítására törekednek. A projekt összértéke megközelítőleg 1,7 millió euró, ebből a BfNPI 257 ezer euró értékű projektrészét 85 százalékban az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 15 százalékban a magyar állam támogatja.

A BfNPI fejlesztéseit illetően Puskás Zoltán beszámolt a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely kiállító épületeinek felújításáról, a belső kiállítás látványos megújulásáról. Ugyancsak megszépültek, va­lamint új táblákkal gazdagodtak a badacsonyi és a Szent György-hegyi tanösvények, hangzott el, ezenfelül kialakítottak egy, a Hegyestűtől a Kopasz-hegyig vezető új vulkanológiai tanösvényt.

A sajtótájékoztató apropóját a hatodik, ezúttal Veszprémben megrendezett nemzetközi projekttalálkozó adta, melyet február 12–15-ig szerveztek a partnerszervezetek számára. A sajtótájékoztató végén a projekt látványos rövidfilmjét is bemutatták.