A kormánnyal tárgyal a polgármester a Bakonykarszt megmentéséről (vehir.hu)

Nehéz helyzetbe sodorta a Bakonykarsztot az energiaválság: a villamosenergia elszabaduló ára miatt a jövő évben olyan mértékben növekedni fognak a víziközmű-szolgáltató költségei, amit a tulajdonos önkormányzatok már képtelenek kifizetni. Porga Gyula Veszprém polgármestere arra kért felhatalmazást, hogy  a lehető legnagyobb mozgástérrel rendelkezve képviselhesse az önkormányzat érdekeit. Ezt a felhatalmazást végül a képviselő-testület egyhangúlag meg is szavazta. 

 

Nagy múltra tekint vissza Veszprém város vízműve: több mint 125 évvel ezelőtt, 1896-ban hozták létre, ma pedig a száz évvel később alakult Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. kezeli, ami 131 – köztük a veszprémi – önkormányzat közös tulajdonában áll. A város ebben a hosszú időben jó gazdája volt a víziközmű-szolgáltatásnak, 2023-ra azonban a jelenlegi körülmények között ellehetetlenül a Bakonykarszt működése – írja a vehir.hu.

A portál szerint ennek több oka van: a parlament döntése értelmében a szolgáltató több mint tíz éve nem emelhet árat, közben viszont különadó befizetésére is kötelezték. Igazán nehéz helyzetbe azonban a mostani válság sodorta a céget, az infláció, az euró-forint árfolyam, a nyersanyagok és az energia árának emelkedése fenntarthatatlanná tette a működtetést a jelenlegi felállásban. Már idén is háromszor annyit kell fizetniük a villamosenergiáért, mint tavaly, miközben a megnövekedett költségeket a törvény miatt nem háríthatják a fogyasztókra. A jövő évre kiírt energiabeszerzés még sanyarúbb sorsot vetítenek előre: a jelenlegi számítások szerint 2023-ban több mint négymilliárdos plusz költség révén lehetne fenntartani a víziközmű-szolgáltatást, amire a tulajdonos önkormányzatok képtelenek előteremteni a fedezetet.

A kormány integrációs programot dolgozott ki arra, hogy átvegye a víziközmű szolgáltatást, illetve a szolgáltató cégeket azok vagyonával együtt, és maga finanszírozza a veszteséget. Veszprém önkormányzatának közgyűlése csütörtökön felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a programban való részvétel feltételeiről.

Kugler Gyula, a szolgáltató vezérigazgatója elmondta: a zártkörűen működő részvénytársaság saját tőkéje 1,4-1,5 milliárd forint, alaptőkéje 886 millió forint. Az idei veszteségeket leírva év végére a saját tőke egymilliárd forintra olvad. A zrt 30 milliárd forintnyi vagyonkezelt vagyon és 15 milliárd forint bérelt vagyon fölött rendelkezik.