A keszthelyi szakember a világ legjobb kutatói között (zaol.hu)

Három amerikai és egy holland szerző a kutatók egyéni teljesítményének mérésére kidolgozott egy módszert, aminek eredményeként 6 880 389-en kerültek látókörükbe huszonkét tudományág 176 részterületéről.  Dr. Góth László Keszthelyen élő nyugalmazott egyetemi tanár a Debreceni Egyetem kutatójaként a nemzetközi listában az első 100 000 között van. 

Dr. Góth László a zaol.hu-nak elmondta: kutatásait a sümegi kórházban kezdte, majd folytatta mint Fulbright-ösztöndíjas a Stanford Egyetemen (USA, Kalifornia), és végül a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, a mai Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. A humán kataláz enzim a szervezetben a kóros koncentrációjú hidrogén-peroxidot bontja le, távolítja el. Ennek az enzimnek a meghatározására dolgozott ki eljárást. Az enzimaktivitás változását a vérben különböző betegségekben vizsgálta, majd az enzim veleszületett hiányának (akatalazémia szindróma) hatásaival foglalkozott. A veleszületett katalázhiány magyarországi formáját írta le, és több mint nyolcfajta DNS-mutációt talált, amelyek ezért a felelősek.

Dr. Góth László gyakran tesz kitérőt, és más területeken végzett kutatómunkáit is publikálja. A közelmúltban Keszthelyen, a városi könyvtárban „Utcák, házak, lakosok és emlékek” című kötetét mutatta be.