A járvány ütemezi a nyaralást – balatoni körkép (sonline.hu)

Ahogyan arról korábban a hirbalaton.hu is hírt adott: lemondás helyett átírásra biztatják a turistákat. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület arra buzdít mindenkit, hogy a korábban lefoglalt szállását senki ne mondja le, inkább módosítsa az utazása időpontját. A szervezők országos kezdeményezést indítva arra kérik az érintetteket, hogy csatlakozzanak a kampányhoz, mert ez kölcsönös előnyöket nyújt mind a turisták, mind pedig a szállásadók számára. Sőt a kisebb szálláshelyek, családi hotelek számára akár életmentő is lehet, ha így döntenek a vendégek. A megyei vendéglátóhelyekből a sonline.hu készített körképet. 

Nincsenek tömeges lemondások, állítja a balatonlellei Olivér Apartmanház vezetője, Kósáné Pölcz Eszter. Szerinte ennek az lehet az oka, hogy abban bíznak az emberek, hogy belátható időn belül véget ér a járvány. Ők már június közepétől be vannak táblázva, már érkeztek foglalások. Ráadásul a jelentkezők teljesen újnak számítanak, nem visszatérő vendégek. Mindannyian belföldiek, akik már megtervezték a nyaralásukat.

Ha a vírusveszély csillapodik, és engedik az idegenforgalmat, akkor a nyárra a Balaton be fog indulni, bizakodik a balatonboglári Apartman Peti ügyvezető-tulajdonosa, Meiszter Gábor. Szerinte a külföldiek megjelenésére ezután kevésbé számíthatnak, de a hazai turizmus fel fog futni, mert ha a magyar emberek a bezártságból kiszabadulnak majd, nagyobb kedvvel indulnak a Balatonhoz. Nekik inkább visszatérő, SZÉP-kártyás vendégeik vannak, akik nem mondták le a foglalásokat. Ha csak az utolsó pillanatban nem teszik, mert minden a vírus terjedésén múlik, tette hozzá tűnődve.

A tó déli partján a településvezetők is optimisták. Balatonmáriafürdő polgármestere is arra számít, hogy akár júniusban megkezdődhet a szezon, bár hozzátette: kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni. Galácz György kifejtette: a szállásadóktól azt hallani, hogy vannak foglalások, s bár a külföldi turisták sok szállást visszamondtak, ez nem azt jelenti, hogy ha elkezdődik a szezon, ne lehetne őket magyarokkal pótolni.  Minden forgatókönyvre fel vannak készülve, azt is latolgatták már, hogy mekkora csapás lenne az idegenforgalmi szezon elmaradása. Ekkor a költségvetést módosítani kellene. A szállásadók azonban nem félnek, mert mindenki abban bízik a Balatonnál, hogy előbb-utóbb elindul a szezon, és ha vége lesz a járványnak, akkor a magyarok belföldön költik el a pénzüket.