A héten ismerteti a lakossággal Club Aliga fejlesztési terveit a tulajdonos

A balatonvilágosiak több éve kérik, most végre megismerhetik Club Aliga fejlesztési terveit, mivel a tulajdonos október 7.-én, csütörtökön tájékoztatóra invitálja a lakosságot a volt pártüdülő-komplexum központi éttermébe 11.30 órai kezdettel. A 47 hektáros Club Aligát 2007-ben privatizálta az állam, a tulajdonossá vált Pro-Mot Kft.-t pedig két éve vette meg az ismert magyar vállalkozók érdekeltségében lévő Appeninn Nyrt. Ezt követően tavaly kormányrendelettel kiemelt beruházási övezetté nyilvánították az üdülőkomplexumot, megtöbbszörözve beépíthetőségét, értékét, és kérdésessé téve korábbi közterületek jövőbeni sorsát.

Balatonvilágos önkormányzati portálján megjelent felhívás:

„Azzal, hogy a kormány kiemelt jelentőségű fejlesztési területté nyilvánította Club Aliga területét, harminc évnyi küzdelmünk vált semmissé. A közterületek megvédéséért és a Balatonhoz való szabad lejutás garantálásáért az országgyűlési képviselőkhöz és a balatoni szervezetekhez fordulunk segítségért”– nyilatkozta pár hete az egykori pártüdülőben kialakult helyzetről Bukovszki András, Balatonvilágos önkormányzati képviselője, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke a hirbalaton.hu-nak.

Az önkormányzatnak a külföldi tulajdonossal több év alatt sikerült egy jó megállapodást kötnie, amely biztosítékokat tartalmazott arra vonatkozóan, hogy:

  • a területen áthaladó utak közutak maradnak,
  • szabadon megközelíthető marad 7 hektár Balaton-parti terület,
  • kialakítják a Balaton-törvény által előírt szabad parti sétányt végig a vízparton, a magánterületté vált részen is 540 méter közösség elöl el nem zárható sétányt alakítva ki.

Aztán a tavalyi kiemelő kormányhatározat mindent felülírt.

 

 

Mi történt a kiemelő kormányhatározat óta?

A helyiek beszámolói szerint a Club Aliga északi részén lévő vízparton az új tulajdonos nem jelölte ki a korábbi és az új Balaton-törvény által is előírt 540 méter hosszú, 30 méter széles parti sétányt, hanem felparcellázta a területet vízpartig nyúló telkekké. Az üdülő 22 hektárjáról kivágták a fákat arra hivatkozva hogy invazív fajok voltak, jelenleg virágzik rajtuk a parlagfű – panaszkodtak többen egy augusztusi fórumon. Az épületek nagy részét lebontották.

Az Appeninn 4,4 milliárd forintért vette meg a Club Aligát tulajdonló Pro Mot Kft.-t, azóta pedig 9,9 milliárd forintnyi állami támogatást nyert három körben a tervezett fejlesztéseire.

Balatonvilágos 4,5 kilométer hosszú vízpartját szinte teljesen beépítették. Ha elzárják Club Aligát, a település elveszti a szabad vízpartjának 90 százalékát, és több ezer fürdőző szorul a maradék 160 méternyi Balaton partra – hangzott el egy augusztusi egyesületi tájékoztatón. Mivel az Alkotmánybíróság (AB) elutasította az önkormányzat és az egyesület panaszát, amit a kiemelő kormányhatározat miatt tettek, az egyesület tagjai az országgyűlési képviselőhöz fordultak, Szeretnénk elérni, hogy a kiemelő kormányrendelet visszavonásra kerüljön.

Közben a település polgármestere és a képviselő-testület egy része titkos tárgyalásokat folytatott az új tulajdonosokkal Club Aliga jövőjéről, ami megosztotta a helyi lakosokat, üdülőtulajdonosokat, növelve a kétségeket.

.