A hermelin az év emlőse – A badacsonylábdihegyi strandon is van egy cuki példány (agrártárca/likebalaton.hu)

A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet – a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. A badacsonylábdihegyi strandon is lencsevégre kapták már – írja a likebalaton.hu.

 (Fotó: Somogyi László/Ökoturisztikai Látogatóközpont)

Az agrártárcának az év emlőséről szóló közleménye szerint a Vadonleső program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatai gyűjti 2009 óta. Hét éve indították útjára az “év emlőse” kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.

 

Hol találkozhatsz hermelinnel?

Állatkertekben, bemutatóhelyeken nem sűrűn lehet találkozni vele, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív.

– A hermelin a rejtőzködés nagymestere: a nyári – hátán barna, hasán világos – bundáját havas teleken szinte teljes testén hófehérre cseréli, csak a farka vége marad még ekkor is fekete. Mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak és rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik – tette közzé az Agrárminisztérium.

A Balatonnál is fotóztak már hermelint

A badacsonylábdihegyi strandon kapott lencsevégre az Ökoturisztikai Látogatóközpont munkatársa, Somogyi László egy hermelint. “Strandunk állandó lakója ismét megmutatta magát. Átmeneti bundát viselő hermelinünk táplálék után kutatva most a parton lévő szétszedett stéget választotta vadászterületnek. Módszeresen kutatgat rágcsálók után, ahol ő megjelenik ott eltűnnek az egerek és a patkányok” – mondta a likebalaton.hu-nak.

 

A hermelin kedvelt élőhelye

A hermelin kedveli a facsoportokkal tarkított, lehetőleg vízközeli gyepes, füves helyeket, olykor mezőgazdasági művelés alatt álló területeket. Olyan élőhelyfoltokban tud fennmaradni, ahol a művelés nem intenzív: a rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal erősen kezelt területek alkalmatlanok számára.

A Vadonleső program keretében népszerűsítik a tudományos programokat

Az egész éven át tartó rendezvénysorozat keretében az év emlőséről szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok hirdetnek meg. Az elmúlt években mintegy tízezer pályamunka – versillusztráció, képregény, videóklip, mese, vers – érkezett különböző korosztályú gyerekektől a Vadonleső program pályázataira.