A hazai vitorlázás is becsatlakozik a nemzetközi e-sportba (Vitorlázz Itthon)

Hazánkban még talán gyermekcipőben jár, ugyanakkor világszerte egyre népszerűbb a World Sailing Virtual Regatta programja. Itt nem csupán egy számítógépes játékról van szó, ugyanis a platform – mely bárki számára elérhető – fontos eszköz a versenyszabályok, a vitorlázás elméleti alapjainak elsajátításához. Mindemellett olimpiai helyszíneken és pályákon próbálhatjuk ki tudásunkat a virtuális térben, az éppen valós szélviszonyokban. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 2020 október 13-i ülésén döntött: a hazai vitorlázás is becsatlakozik abba a rendszerbe, amelyben több százezer sportoló versenyez.

 

“Fontos tény, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség az e-sportot profin kezeli, ezért úgy véljük, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek ebbe a rendszerbe be kell kapcsolódnia”

– fogalmazott a Vitorlázz Itthon-nak a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. Holczhauser András elmondta: a Szövetség elnöksége október 13-i ülésén meghozta a döntést, mely szerint 2021-re a Magyar Vitorlás Szövetség megveszi a magyar bajnokságok jogát és átadja azt tagszervezeteinek versenyszervezés keretében. A főtitkár úgy látja: a világbajnoksághoz való kapcsolat fontos az e-sportban is. Felidézte, hogy a világbajnokság döntőjét minden évben a World Sailing éves konferenciáján vívják.

Holczhauser András szerint az a tudásbázis, amellyel a jövő évben rendelkezünk majd, akár elegendő lehet arra is, hogy a legnagyobb hazai versenyünk, a Kékszalag mellé is lehessen Virtual Regattával kapcsolatos versenyt vagy programot szervezni.

Az alkalmazást, mely telefonról, tabletről és böngészőből is elérhető három éve dobták piacra, mégpedig úgy, hogy elkezdtek versenyeket rendezni. Ez már a harmadik év, hogy E-Vitorlás Világbajnokságot is tartanak – mondta el a Vitorlázz Itthon-nak Böröcz Bence nemzetközi versenybíró. Kifejtette: az ikonikus helyszíneket igyekeztek lemodellezni a fejlesztők. Ennek célja, hogy a játékosok eljuthassanak akár olimpiai pályákra. Amellett, hogy stilizáltan látszik a partszakasz, valós szélviszonyokat biztosít a program, amely a környékre jellemző. Így a szél változása akár irányban, akár erősségben megjelenik a játékban.

Edelényi Szabó Viktor, a Balatonfüredi Yacht Club Optimist edzője a legkisebbekkel foglalkozik, akik most ismerkednek a vitorlázással. Tapasztalata szerint a Virtual Regatta egy jó lehetőség arra, hogy a gyerekeket játékos módon vezessék be a versenyvitorlázásba. Alkalmat ad ugyanis arra, hogy számos versenyszituációt átnézzenek közösen, hiszen rövid időn belül több futam vitorlázható végig, majd elemezhető.

A teljes összefoglaló és kapcsolódó hanganyagok a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhetőek el.