A hazai tájépítészet nagyjára emlékeztek Balatongyörökön (zaol.hu)

Születésének centenáriumán kiállítással emlékeztek Mőcsényi Mihály professzorra, a falu díszpolgárára, a hazai tájépítészet atyjára a Bertha Bulcsu Művelődési Házban. A Kossuth-, Széchenyi- és Sir Geoffrey Jellicoe-díjas egyetemi tanár, a Kertészeti Egyetem volt rektora Balatongyörök szerelmese volt a ’60-as évek második felétől. Mindezt a véletlen hozta így.

Egy bejárásról mentek haza feleségével, de Trabantjuk motorjának hűlnie kellett, és pont a Szépkilátónál álltak meg – elevenítette fel a tárlatot megnyitó Szilágyi Kinga, a Szent István Egyetem professzora. Úgy döntöttek, míg az autó pihen, sétálnak kicsit. Csakhamar egy murvabánya égbe kiáltó tájsebe tátongott előttük. Aztán felmásztak a tetőre, és eléjük tárult a megejtően gyönyörű panoráma, a tanár úr akkor köteleződött el Balatongyörökkel – tette hozzá a zaol.hu tudósítása szerint.

Később nyaralót épített itt, illetve egy fantasztikus kertet hozott létre, így gyógyítva meg a sebet. Ez emblematikus hely lett a hazai tájépítők számára, sok hallgatója érkezett Györökre, akiknek megtiszteltetés volt, hogy együtt dolgozhattak Mőcsényi Mihállyal. A tájépítész utolsó évtizedeiben már inkább első otthonaként említette a települést, tavasztól késő őszig itt munkálkodott, s innen járt Budapestre, ha ott akadt feladata – mesélte az érdeklődőknek a rendhagyó tárlatvezetésen Szilágyi Kinga.

A 24 tabló bemutatja az Európa-hírű professzor életének főbb stációit és legfontosabb munkáit, így a szakterület folyamatos fejlesztését és az önálló egyetemi kar megalapítását, továbbá mindmáig meghatározó kutatásait.

Mőcsényi Mihály 2017-ben halt meg, s akarata szerint Balatongyörökön nyugszik