A gyenesdiási közösség óvja, szépíti lakóhelyét (zaol.hu)

Egyre többen fedezik fel a Nyugat-Balaton lehetőségeit, keresik az itteni partokat, strandokat, értékelik azt a minőséget. A minőségi turizmusban elért eredmények több elismerést hoztak Gyenesdiásra, rangos díjakat nyertek a családbarátság, s az ökotudatosság mentén tett fejlesztésekkel.

Nagyon megbecsüljük a magyar turistát, vendéget, arányuk tovább nőtt, a strandok, a szálláshelyek látogatottsága jórészt ő általuk bővült tovább, s ami nagyon fontos, honfitársaink jól is költenek – mondta el a zaol.hu-nak Gál Lajos Gyenesdiás polgármestere. Hozzátette: Gyenesdiás a letelepülni szándékozók számára is kedvelt maradt, a lakosság száma 4100 felé közelit, egyre több fiatal jön, kihasználják a CSOK nyújtotta lehetőségeket. Három új utca ingatlanai is elkeltek. A külföldiek betelepülése is folytatódik, többen jönnek Németországból, az orosz tulajdonú ingatlanok is jobbára németre cserélődnek. Főleg az idősebb németek keresik a békésebb helyeket, s ezt itt vélik megtalálni – fejtette ki a településvezető.

Beszélt arról is, hogy Folyamatosan keresik Gyenesdiás gyöngyszemeit, ami azt jelenti, hogy sorra kerülnek vissza az önkormányzat tulajdonába a település számra fontos történelmi épületek, mint például, az érintetlen avar sír leleteit őrző Pásztorház, vagy a török korabeli Darnay pince. Most azon dolgoznak, hogy legyen élő vízi malmuk. A Szent János-forrás elfolyó vize mellett áll a 16 századi, egykori Talabér (később Osvald-Bujtor)-féle vízimalom, amelynek az önkormányzat a teljes rekonstrukcióját tervezi, víz hajtotta malomkerékkel. Ez a kultúrtörténeti és ipartörténeti emlék visszakerült a tulajdonukba. A malomnál látványpékség és fűszerkert is lesz. Kiemelte a termelői piacot is, ahova már legalább 30 kilométeres körzetből, Tapolca környékéről is jönnek termelők, akik keresett árukat értékesítenek.

Gyenesdiás ipari területe már 25 hektár, s nem csak helyi vállalkozók találják meg itt a számításaikat, hanem az ország másik feléről is érkeznek hozzájuk. A következő években is meghatározó lesz az iparfejlesztés, de fő hangsúly a minőségi turisztikai feltételek javítására helyeződik, szálloda telepítésére, a sportcentrum fejlesztésére gondolnak. Fontos számukra a lovas turizmus, Zala megyében és a Balaton környékén például a Nemzet Vágta előfutamainak megrendezési feltételi itt adottak. Elindul egy négycsillagos superior, háromszáz férőhelyes szálloda építése is, ami önkormányzati terültet érint, s ezáltal részben föltárásra kerül a Balaton-part is, sétányokkal, újabb kerékpárutakkal, horgásztanyával, csónak- illetve vitorlás kikötővel úgy, hogy ez az önkormányzat 43 hektáros területéből 1,5 hektárnyit érint. Az összes többi zöldfolyosó marad, természet közeli állapot megtartásával, teljes átjárhatósággal – olvasható a zaol.hu-n.