„A geoparkok és Te” – nemzetközi alkotói pályázatot hirdettek

Idén 20. születésnapját ünnepli a Globális Geopark Hálózat (angol rövidítése GGN), melynek a 2006-ban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark – 2013 óta tagja. A jeles naphoz kapcsolódóan a GGN a geoparkok területén található örökséghez köthető nemzetközi alkotói pályázatot hirdet egyének és csoportok számára – tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság .

.

A nemzetközi pályázat célja, hogy teljesen egyedi látásmódú, kreatív, kötetlenebb felfogású írott és fotó formátumú alkotások útján mutassa be, hívja fel a figyelmet a Föld 213 geoparkjának – esetünkben a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark – területén található egészen változatos formában megjelenő – nem kizárólag – földtudományos örökségére és annak védelmére.

A kiírók három kategóriában várják a pályaműveket:

1. „Vizuális utazás a Föld körül” fotópályázat, melynek témája Bakony–Balaton UNESCO Geopark területén található földtudományos örökség és a velük élő ember viszonya.

2. „A kövek történetei” elbeszélés-pályázat, melynek témája az egyedi, személyes kapcsolat, mely a geopark területén található, egyedileg kiválasztott elemhez fűződik: tájakhoz, kőzetekhez, sziklákhoz, ásványokhoz, ősmaradványokhoz stb.

3. „A geoparkod öt érzéke”: komplexebb kivitelű alkotói munkát igénylő kategória, amely az öt érzéknek (ízlelés, szaglás, látás, hallás, érintés) a geopark területéhez köthető élményeit kívánja feltárni. Ez utóbbi kategória kizárólag a 12–18 éves korosztály számára nyitott.

A pályázatok benyújtásának és elbírálásának menete:

1. A pályázatokat az online regisztrációs oldal kitöltésével lehet beküldeni, azokat közvetlenül a területedet érintő UNESCO Geoparkhoz küldi meg a GGN.

2. Minden UNESCO Geopark kiválaszt három helyi győztest (a Bakony–Balaton UNESCO Geopark helyi győzteseinek nyereményeiről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság gondoskodik).

3. Az összes hazai UNESCO Geopark elküldi a három–három nyertes pályázatát a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság részére.

4. A hazai UNESCO Geoparkok nyertesei közül a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság országos szinten kiválaszt három győztest, és ezeket a pályázatokat megküldi a GGN részére az angolra lefordított kísérő szöveggel együtt.

5. A beérkezett három–három nemzeti győztesek közül a GGN kiválaszt három nemzetközi GGN-győztest, akik GGN-díjat kapnak.

A pályázat benyújtása díjtalan.

További részletes információk itt találhatók.