A fürdőzés szabályai a Balatonban

Kevesen tudják, hogy természetes vizeinkben, tavakban, folyókban csak és kizárólag olyan helyeken szabad a fürdőzés, ahol ez kifejezetten, jogszabály szerint megengedett vagy nem esnek tiltó rendelkezés hatálya alá. A legbiztosabb e körben az, ha a strandolásra külön elkerített, táblával is megjelölt helyre megyünk. Ekkor ugyanis biztosan nem érhet senkit se, rossz értelembe vett meglepetés – áll a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt ajánlásában. 

A hatályos BM rendelet szerint minden olyan tevékenység is fürdőzésnek minősül, mely valamilyen úszóeszköz igénybevételével történik. Ilyen a játékcsónak használata is, tehát minden olyan eszközzel való fürdőzés, melyhez nem kell külön hatósági engedély. Ugyanakkor nem minősül e rendelet alapján fürdőzésnek a a gépi berendezéssel vagy más módon meghajtott vízi sporteszköz használata – közölte a társaság honlapján.

A konkrét szabályokra rátérve: egyértelműen tilos fürdeni a hajóútban, a hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, illetve a vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.

Továbbá a kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében. Tilos a fürdés az egészségre ártalmas vizekben, valamint az olyan határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben (kivéve a strandolásra kijelölt területeket. Aki az éjszakai romantika miatt éjjelre tervezi a strandolását, annak szintén számolnia kell azzal, hogy bizony az éjszaki fürdőzés is tilos.

Ami a Balatont illeti nem szabad fürdeni vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra.

Alapszabály, hogy a 6 éven aluli és úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Mindig, minden esetben vigyázni kell rájuk.

Aki a fenti szabályokat nem tartja be, az sajnos szabálysértést követ el. A hatályos szabálysértési törvény rendelkezései alapján 5.000,- Ft-tól akár 150.000,-Ft-ig terjedő bírság is kiszabható, így egy ilyen ballépés komoly anyagi vonzattal is járhat.