„A Föld jövője itt ül ma az osztályomban” – Egyedülálló szemléletformálás a Balatonon

Az országban egyedülálló szemléletformálás zajlott a Balatonnál, 14 oktatási intézmény több mint ezer középiskolás diákját megmozgatva az elmúlt két tanévben.  A „Balatonról, jövőről…” című klíma- és környezetvédelmi versenyt a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezete szervezte. Sikert aratott a résztvevőknél és a zsűri tagjainál is. A második évad versenye a közelmúltban zárult, a megmérettetés ősszel újabb témákkal folytatódik.

Az önálló weboldallal (www.rolrol.hu) rendelkező verseny során a diákok klíma- és környezetvédelmi  témákat választhattak, tanulmányi kirándulásokon vettek részt, neves előadók előadásait hallgathatták meg. Prezentációkat készítettek, amelyeket önálló rendezvényeken mutattak be iskoláikban tanárok, diáktársak, szülők előtt. A program részeként a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata minden csapatnak 5 órás képzést adott segítségnyújtásból. A fiatalok környezetvédelmi játékot is késztettek, végül megmérették a tanév alatt gyarapított tudásukat – számolt be Dr. Némethyné Péterffy Ilona, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. projektteam tagja, aki a Föld Napi konferencián elhangzott előadása mottójául az egyik résztvevő tanár mondatát választotta: „A Föld jövője itt ül ma az osztályomban”.

A zsűri

A 2022-2023-as tanév közelmúltban tartott zárórendezvényén a legjobb csapatok szálltak ringbe Keszthelyen olyan zsűri előtt, amelynek tagjai, Czunyiné Dr Bertalan Judit elnök (Balaton Fejlesztési Tanács), Dr. Botos Barbara Klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet (Energiaügyi Minisztérium), Puskás Zoltán igazgató (Balaton-felvidéki Nemzeti Park),  Dr Serfőző Zoltán (Balatoni Limnológiai Kutatóintézet), Dr. Csonki István igazgató (Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság), Szauer Rózsa elnök (Nők a Balatonért Egyesület) voltak.

 

Szeretett-projekt

Ez egy szeretett-projektünk, ami nagyon különleges. A BFT és az Energiaügyi Minisztérium által támogatott versenynek mindenki nyertese, hiszen többszáz diák, és sok tanár szerez általa többlettudást az egyre fontosabb környezetvédelemi kérdésekről, a természeti erőforrások csökkenéséről, vagy a Balaton sérülékenységéről, amit továbbadnak családtagoknak, barátaiknak is. A feladatok alkotásra, kreativitásra is ösztönöznek, és fejlesztik a diákok problémamegoldó képességét

– mondta Némethyné Péterffy Ilona. A távoli cél egy Klímaakadémia létrehozása – tette hozzá.

Czunyiné dr. Bertalan Judit a zárórendezvényen így fogalmazott a zaol.hu tudósítása szerint: „A tó „közös kincsünk, fontos ökoszisztéma, amire hat a társadalom, a világ, s nem hozhatunk róla döntéseket megalapozott tudás nélkül”. Szerinte a fiatalok a versenyen való részvétellel, a felkészüléssel segítik a Balaton ügyét, amely sokkal többet jelent a nyári turizmusnál, pihenésnél. Beszélt arról is, ha a Balaton partján élő fiatalok ilyen tudatosan foglalkoznak az aktuális környezeti problémákkal, klímaválsággal, globális folyamatokkal, akkor a verseny már elérte a célját. “Nekünk ugyanis az a dolgunk, hogy felelősen megőrizzük világhírű tavunkat, s nyugodtak lehetünk, ha az utánunk jövő, felnövekvő generációk ilyen aktívak és érdeklődők.” – fogalmazott.

 

Ezek voltak a záruló tanév témái

A 2022-2023-es tanévre meghirdetett témák: a sekély tavak, az energiafelhasználás, a szélsőséges időjárás és a greenwashing voltak.

A feladatokat az év során a választott témakörhöz kapcsolódóan kellett elkészíteni:

  • Facebook oldal készítése és instagram oldal készítése;
  • A választott témakör tudományos feldolgozása infografikák és prezentáció formájában;
  • Az elkészített prezentáció bemutatása a szülői és tanári közösségek számára, összefoglaló készítése;
  • Kampány, rendezvény, információs nap szervezése az iskolában

A verseny ősszel új témákkal folytatódik.

 

Neves szakértők elérhető előadásai

A verseny weboldalán elérhető az eddigi, neves szakértők bevonásával tartott szemléletformáló előadássorozat ITT,  a civil szerveződések módszertana ITT. Az utóbbiban – Citizen Science kutatásokról beszélt László Péter (ATK TAKI), a balatoni tanösvényekről Dukay Igor (Renatur 2005 Bt.) és a Jane Goodall Intézet hazai kampányáról Kádár András (Jane Goodall Intézet)

A zárórendezvény egy pillanata (Forrás: BFT)