A Fenyves allé öreg fáival ismerkedtek a városismereti séta résztvevői (tvkeszthely.hu)

Május 10-n folytatódott Keszthely új programsorozata. A Fasorok Városa elnevezésű városismereti sétán ezúttal Keszthely és környékének egyik legjellegzetesebb fasorát, a Festetics örökséghez kötődő Fenyves allét, annak történetét és Szendrey Júlia szülőházát ismerhették meg az érdeklődők.

Keszthely zöldfelületeinek, növényvilágának kiváló ismerője, Dr. Szabó István professzor Magyarország legrégebbi és leghosszabb feketefenyő fasorát mutatta be az érdeklődőknek egy rendhagyó órán. A Fasorok városa elnevezésű program legjellegzetesebb útszakasza 6 km hosszú és szorosan illeszkedik a város kultúrájához is. A II. Festetics Tasziló által telepített, öreg, különböző fajból álló fasorról számos érdekesség kiderült a túrán.”Nagyon kívánatos lenne,hogy ez minél tovább fennmaradjon. Azért is érdekes, mert a történelmi európai útrendszerek sorába tartozik. Ez egy külön fogalom Európa szerte és nagyon jó lenne, ha megvizsgálnánk annak a lehetőségét, hogy mikor lehet ezt és hogyan lehet ezt ebbe becsatolni, hiszen a kastély Bécsi kapujától indul, Bécsi kapujához közeli helyről indul, s nyilvánvaló, hogy az a Bécsi kapu a régi birodalmi, uradalmi fővárosnak a nevére utal. Így európai útrendszer is ez. De helyileg is nagyon fontos.”-adott tájékoztatást Dr. Szabó István.

A jellegzetes szétterülő koronáiról híres fenyőfasor egykor a Festetics birtoknak a fő gazdasági útja volt. Az érdekességeket felvonultató ismeretterjesztő sétán iskolások is voltak. „Nekem tetszik, hogy szélesen mindenhol fű van és fák. Tetszik, hogy ennyi ember eljött és, hogy ennyi embert érdekel még a természet.”- mondta Hárrer Sára, az Egry iskola tanulója.

Sokat megtudhattak a túrázók a jellegzetes szétterülő koronáiról híres fenyőfasorról. Volt, aki 50 év után, Ausztriából hazatérve sétált újra a fasorok között.”A gyökerek hazahoztak és ez az allé, mint fiatalember is mindig ismert volt előttem. Sokat jártunk erre még a cserkészekkel is, annak idején. Úgyhogy ez élt bennem állandóan. S most, hogy értesültem róla, jó érzéssel fogott el, hogy végre gondoltak erre is, s talán meg tudnak menteni még az utókornak is valamit.”- mondta el Szalai Tibor.

A történelmi és biológia óra a Petőfi Sándor feleségének szülőházánál ért véget, ahol találkozott több városi program. A Keszthelyen vendégeskedő szakújságírókkal érkezett a helyszínre Manninger Jenő polgármester is, hogy megnézzék a felújított Szendrey házat.

A város egyedi természeti és kulturális értékeinek bemutatása program, május 17-én folytatódik.

A Keszthelyi TV híradása itt megtalálható.