A bűz ellen tiltakoztak fűzfői civilek Veszprémben (24.hu)

Tiltakozó demonstrációt tartottak hétfőn a balatonfűzfőiek Veszprém központjában. A reggeli forgalomlassító akció során 40-50 autó foglalta el a megyeszékhely legforgalmasabb csomópontját. A szervezők a 24.hu-nak azt mondták, a megmozdulások mindaddig folytatódni fognak, amíg nem tudnak megegyezni a Balatonfűzfőt rendszeresen bűzbe borító királyszentistváni hulladéktároló ügyében.

Balatonfűzfőn évek óta tiltakoznak az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladéktárolójának technológiai problémái miatt, de az ismétlődő ígéretek ellenére nem jutott nyugvópontra a vita. Sőt a múlt héten újabb lendületet vett a tiltakozás, mert a civilek követelései ellenére nem leépítik és bezárják a lerakót, hanem több mint egy évtizedre meghosszabbítják a működési engedélyét.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala 2031-ig hosszabbította működési engedélyt, amit egy hete hoztak nyilvánosságra. Az új engedély a korábbinál sokkal több fajtájú és minden kategóriában jelentősen megnövelt mennyiségű hulladék kezelésére szól. A hivatal például jóváhagyta, hogy az eddig engedélyezett évi 2 ezer tonna települési szennyvíziszap helyett évi 50 ezer tonnát rakjanak le Királyszentistvánon.

A vehir.hu a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra hivatkozva arról ír, hogy gyűlés miatt ideiglenes útlezárásra kell számítani a megyeszékhelyen szeptember 23. és október 18. között minden hétköznap. Délelőtt 7 órától 9 óra 30 percig, valamint délután 14 órától 17 óráig félpályás útlezárás lesz érvényben Veszprémben a Budapest úton, a Kossuth Lajos Általános Iskola előtti útszakaszon.