A Pécsi Törvényszék leállította öt társasház megépítését Club Aligán

Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) által kezdeményezett perben a Pécsi Törvényszék jogvédelmet rendelt el a Club Aliga magaspartjára tervezett, építési engedélyt kapott öt társasház ügyében, ami azt jelenti, hogy a per lezárultáig nem kezdhető meg az építkezés. Február 16-án reggel 8 órakor rendkívüli testületi ülést tart Balatonvilágos önkormányzata a Club Aligai gigaberuházást érintő ügyben.

 

Bukovszki András, az AFE alelnöke a hirbalaton.hu-nak elmondta, komoly eredmény a Pécsi Törvényszék végzése. Szeretnének jogvédelmet kapni a Bayer Property Zrt. -hez került club aligai gigaberuházás kikötői épületének ügyében is, ahol már zajlik az építkezés, a meder mélyítése, a mólószárny megnövelése. Itt a közparkban megépíteni tervezett 195 férőhelyes parkoló és kikötőépület megvalósítását szeretnék megakadályozni.

 

Szálloda helyett társasház-lánc

Mint ismeretes, a beruházó kezdetben szállodát akart építeni az államilag kiemeltté tett club aligai beruházások részeként. Miután gazdaságossági okokból az állam több tervezett beruházástól, köztük a club aligai szállodatervtől is visszavette a támogatást, a befektető öt prémium társasház megépítésére szerzett példás gyorsasággal engedélyt. Az AFE több okból is támadja ennek kiadását. Az alelnök kifejtette, egyfelől azért, mert a beruházási terveket több részre bontották, hogy ne kelljen hatástanulmányt készíttetni és kikerülhessék a nyilvánosságot, ami jogszabályellenes. Leginkább pedig azért tiltakoznak – mondta Bukovszki András -, mert a magaspartra tervezett öt társasház megépítése 280 méter hosszan cikk-cakkban ellentétes a Balaton-törvénnyel, a helyi építési szabályzattal, nem illik Balatonvilágos településképébe, sérti a kilátásvédelmet és a látványvédelmet.

Nem utolsó sorban károsítja a helyi védelem alatt álló, geológiai különlegességnek számító magaspartot – sorolta az AFE alelnöke. Hozzátette, 20 méter magas épületek egy magasparton csakis azért kaphattak építési engedélyt, mert államilag kiemelt beruházás maradhatott az extraprofitot ígérő, vízpartra néző társasházak építése is. (A kiemelő kormányhatározatok ellen tavaly év végén 21 civil szervezet tiltakozott.)

 

A polgármester más állásponton van

A polgármester és pár testületi tag nem támogatja a helyi fürdőegyesületet, amely azért harcol hosszú évek óta, hogy ne építsék be a helyiek számára szinte egyetlen vízhez való hozzáférést biztosító Club Aligát, és megmaradjon mindenki számára a szabad bejutás az ingatlan teljes vízpartjához.

Csütörtök reggel 8 órától azért tartanak rendkívüli testületi ülést, mert döntenie kell az önkormányzatnak arról, hogy perbe lép-e az AFE mellé állva.

Balatonvilágos polgármestere a határozati javaslatában pontokba szedte, miért nem ért egyet az AFE álláspontjával (arról nincs egzakt felmérés, hogy a helyi lakosság és üdülőtulajdonosok részéről mekkora támogatottságnak örvend ez az álláspont) :

 

A fürdőegyesület ismét a helyiek védelmét nevezi meg a per okaként, miközben több alkalommal kiderült a korábbiakban: számukra mindegy hol és mi épül, a lényeg, hogy lejussanak a vízhez, ezért azonban bármire képesek.

A jelenlegi építkezés következményei:

 • az új lakópark a környezetre nézve számos előnyös változással járhat, melyeket sok ott élő kifejezetten vár:

  • a most még építési terület sokáig volt „szemétlerakó” jellegű – ez végre nem csak megszűnik, de helyébe egy rendezett, gondozott és parkosított színvonalas létesítménycsoport kerül;
  • a fejlesztéssel együtt járó útfelújítások, Rózsa utcai kilátóig útszélesítés, járdaépítés, valamint a csapadékvíz elvezetése szintén „velejárója” lesz az építkezésnek;
  • szeretnék, ha mielőbb túl lennének az építkezéssel járó – és nyilván elkerülhetetlen kellemetlenségeknek, ahelyett, hogy újra éveket várjanak arra, lesz végre valami vagy sem…;
 • tekintve az épületek tájolását és a Barackos utcai telkek mögött közvetlenül húzódó és megtartani tervezett erdősávot – a kilátás kérdése nem releváns (merthogy most is a növényzetet látják);

 • az új épületek egyrészt a számítások szerint távolabb lesznek attól, hogy onnan belássanak (ismét csak a meglévő erdősáv, a vízmosásban tervezett gyalogos-kerékpáros út, és azt a túloldalról is tervezetten takaró növényzet sávokon keresztül) az udvarokba;

 • utóbbi esetben az is kérdéses, hogy a Balatonra néző panorámával rendelkező lakásokból miért akarna bárki az ellenkező irányba nézelődni;

 • végezetül pedig nem csak e területen élők, többen a településről jelezték már, nem értik miért kellene az önkormányzatnak folyton pereskednie: ha az AFE pereskedni akar, tegye, az önkormányzat ne tegye.