A betlehemek fővárosa lesz Vörs (Keszthelyi TV)

Megkezdődött Európa legnagyobb beltéri Betlehemének építése. A vörsiek 71. alkalommal készítik el a bibliai életképet. Idén több újdonság is lesz a községben; egy pályázatnak köszönhetően kültéri betlehem is készül a templom szomszédságában, illetve adventi vásárt is rendeznek. A településvezetés arra számít, hogy így több mint 30 ezer vendéget fogadhatnak majd. Már számos csoport jelentkezését regisztrálták.

A hónapokkal ezelőtt megkezdett előkészületek és szervezés után november 18-án indult el a vörsi betlehem építése. Jelenleg a hátteret készítik, tujaágakkal aggatják tele a falat. A körülbelül 52 négyzetméteres alapterületű építményhez 2,5 köbméter faanyagot használnak fel, az örökzöldekből is bőségesen ajánlottak fel. Az építőknek minden évben vannak új ötleteik, hogyan nézzen ki Európa legnagyobb beltéri betleheme.

„Mindent megfogadunk és akkor beépítjük. Ezért nincs egyforma betlehem egyik évben sem. Egyik évben innét vannak a dombok, másik évben biztos, hogy másik oldalt lesznek, ahogyan jön az ötlet. Haza megy este a csapat, másnap már mondja mindenki az új ötletet. Van, amikor vissza is bontjuk azért, hogy még jobb legyen” – mondta a Keszthelyi Tv-nek Simon György építő.

10-12 ember vesz részt a munkában. Többen erre az időszakra időzítik szabadságukat, hogy december 1-re elkészüljenek az építménnyel. A vörsi betlehem advent első vasárnapjától kezdve február 2-ig, minden nap ingyenesen lesz látogatható. Az egyházközség korszerűsítette a fűtési rendszert a templomban. A vörsiek becslése szerint mintegy 25 ezer látogatójuk volt tavaly.

Deák Tamás polgármester: „Én úgy érzem, hogy aki eljön ide egy 10-15 percre és beül egy padba, kicsit úgy imádkozik, vagy csak nézelődik, az boldogan megy el innen tőlünk. Igazából magyarok jönnek, de nagyon sokan jönnek külföldiek is, én úgy vettem észre, hogy egyre többen vannak a németek, sőt még Angliából is eljönnek, nagyon sok helyről jönnek ide Vörsre.”

A vörsiek több újdonsággal és fejlesztéssel kapcsolódnak az adventi időszakhoz. A betlehemnek otthont adó Szent Márton püspök-templom szomszédságában adventi vásár lesz. Az épülő bódéknál forralt borral, teával, lángossal, sültekkel és ajándéktárgyakkal várják majd a vendégeket.

Kültéri betlehem is épül idén Vörsön. A község a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest pályázatának köszönhetően épít a helyi hagyományokon alapuló 17 négyzetméteres betlehemet. Farkas Dezső alpolgármester elmondta, Vörs nem csak a Kis-Balaton, hanem betlehem fővárosa is lesz.

„A mi megítélésünk szerint az idei évben minden bizonnyal 30 ezer fölötti látogatólétszámra lehet számítani. Mi azt szeretnénk, hogy akik lejönnek hozzánk, ne csak egy félórát, hanem akár egy egész napot eltöltsenek itt, hiszen van egy nagyon szép tűzoltó múzeumunk is, egy tájházunk is” – fogalmazott Farkas Dezső.

Elkészült a templom külső felújítása is, melyre 12 millió forint pályázati támogatást nyertek. December elsején Varga László megyéspüspök áldja majd meg az épületet. Ekkor nyílik meg a beltéri és kültéri betlehemmel egyetemben az adventi vásár is.