A berek őrzőjének avattak szobrot Balatonszentgyörgyön (marcaliportal.hu)

A Kis-Balaton természetvédelmi felügyelőjének, a természet szerelmesének, a berek őrzőjének, Futó Elemérnek állítottak szobrot a balatonszentgyörgyi Gulya Csárdánál.

(Fotó: Tüskés Balázs)

A marcaliportal.hu információi szerint a szobrot annak készítője, Turi Török Tibor ajánlotta fel a nemes célra.

Országh Béla a szoborátadási ünnepséget szervező Balatonszentgyörgy Szeretlek egyesület elnöke a pénteki avatóünnepségen elmondta, hogy az eseménnyel párhuzamosan, a balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskolában zajló, Futó Elemérről elnevezett természetvédelmi verseny résztvevői közül többen is érkeztek a megemlékezésre.

Dr. Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályának vezetője, akinek 1981-től volt kollégája a berek őre, közös munkájukról, kitüntetéseiről és Futó Elemér Kis-Balatonon végzett munkásságáról beszélt, majd Országh Béla és Nagyné Zibák Krisztina, a Gulya Csárda tulajdonosa leplezte le a szobrot, amit Ungvárszki Imre balatonszentgyörgyi plébános megáldott.

 

Futó Elemér az egész életét a Kis-Balatonnál élte le. Évtizedeken át volt a terület természetvédelmi felügyelője, nála jobban senki nem ismerte. A Berekjárás című könyvében az egykori berek és az ott lakó emberek életét mutatja be, hogy feledésbe ne merüljön, hiszen ahogy mondta; „a Matula bácsik kora lejárt”. 2010-ben, életének 71. évében hunyt el, a hazai természetvédelem emblematikus alakjává válva (hirbalaton.hu)